DO ZDRAVSTVENE KNJIŽICE U 6 KORAKA: Ovako je poručite putem interneta (GRAFIKA)

- Kada je kartica izrađena, dobićete informaciju na svom profilu na Portalu eUprava, odnosno putem mejla ili SMS-a da možete da je preuzmete, ili da vam je poslata na odabranu adresu

  • 6

Građani koji do sada nisu podneli zahtev za zamenu stare zdravstvene knjižice, novu elektronsku karticu mogu od sutra da poruče putem Nacionalnog portala eUprava (www.euprava.gov.rs), a procedura je, kako ističu u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprabve jednostavna i prilagođena korisnicima sa osnovnim poznavanjem rada na računaru.

Sutra počinje zamena zdravstvenih knjižica preko interneta

Novom uslugom omogućena je dostava novog dokumenta na adresu na kojoj je podnosilac zahteva prijavljen u bazi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Troškovi izrade iznose 400 dinara po jednoj zdravstvenoj kartici, za građane koji žele lično da je preuzmu u nadležnoj filijali RFZO. Građani koji se opredele za dostavu zdravstvene kartice na odabranu adresu, uplaćuju iznos od 469 dinara za jednu zdravstvenu karticu.

Ukoliko građani žele da izvrše uslugu i za više članova svoje porodice koji su preko njih osigurani, na jednoj uplatnici će biti iznos za plaćanje za sve članove porodice za koje je podnet zahtev.

Foto: Promo Foto: Promo

OVO NAS SVE ZANIMA: Da li ćemo od 1. januara moći da se lečimo ako nemamo nove ZDRAVSTVENE KNJIŽICE?

Zbog zaštite podataka, RFZO će dostavljati koverat sa karticom posebno za svako lice. Ukoliko prilikom dostave, podnosilac zahteva ne bude na navedenoj adresi, biće mu ostavljeno obaveštenje gde može naknadno da preuzme karticu.

Građani koji su već uplatili iznos takse a nisu predali zahtev na filijalama RFZO, mogu da ponove zahtev preko Portala i da ponovo i plate, uz izbor da li žele dostavu na odabranu adresu ili ne. Prvobitnu uplatu mogu povratiti standardnom procedurom povraćaja administrativne takse.

Uskoro zamena zdravstvenih knjižica - preko interneta!

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Zahtev za zamenu knjižica elektronskim putem obavlja se u šest jednostavnih koraka:

1. Idite na veb stranicu: www.euprava.gov.rs

2. Kliknite na baner na početnoj stranici Portala eUprava. Odaberite filijalu ili ispostavu na osnovu podatka iz stare zdravstvene knjižice

3. Popunite elektronski obrazac (obrazac je dostupan i na jezicima manjina). U ovom koraku se možete odlučiti da li želite da novu karticu zdravstvenog osiguranja preuzmete lično, ili da vam bude dostavljena na adresu na kojoj ste prijavljeni u bazi RFZO, odnosno adresu koja je ponuđena kao opcija na ekranu

Otpadaju noge zbog čekanja u redu u Novom Sadu (FOTO)

Foto: flickr /Prayitno / Thank you for visiting !, Milena Đorđević Foto: flickr /Prayitno / Thank you for visiting !, Milena Đorđević

4. Nakon toga, dobićete generisanu uplatnicu. Uplatu je potrebno izvršiti prema instrukcijama dobijenim preko Portala (broj računa i poziv na broj)

5. Nakon izvršene uplate, na svom profilu, na Portalu eUprava, možete pratiti status zahteva: kada je proknjižena uplata, kada je RFZO uzeo zahtev u obradu, kao i kada je RFZO izradio karticu zdravstvenog osiguranja.

6. Kada je kartica izrađena, dobićete informaciju na svom profilu na Portalu eUprava, odnosno putem mejla ili SMS-a (ukoliko ste tu opciju podesili na svom korisničkom nalogu na Portalu eUprava) da možete da je preuzmete, ili da vam je poslata na odabranu adresu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    9. novembar 2016 | 14:19

    Hocete para?najvazniji korak uplaata.

  • Neko

    9. novembar 2016 | 14:19

    Da, još par hiljada koraka, sati čekanja, za nas, raseljena lica...i knjižica je tu

  • Ljiljana Korica

    9. novembar 2016 | 15:05

    Da li i oni koji su već lično predali zahtev mogu da putem Interneta podnesu zahtev da im se kartica dostavi na kućnu adresu? Četiri puta dnevno primam insulin i zamalo nisam umrla čekajući u redu na novu zdravstvenu kareticu. Zašto neko treba da umre pre nego što se neko, čiji je to posao, seti da ga organizuje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA