ĐULIJANI ĆE BITI PRVI TRAMPOV ČOVEK: Evo šta je govorio o bombardovanju, Srbima i Amerikancima (FOTO)

Đulijani je posetio i srpsku prestonicu 2012. godine i na konferenciji za novinare odgovarao na pitanja, a jedno je bilo o o njegovom podržavanju bombardovanja Srbije 1999.

  • 2

Bivši gradonačelnik Njujorka Rudolf Ðulijani je vodeći kandidat za državnog sekretara SAD u administraciji novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa, preneo je danas Rojters informaciju izvora upućenog u situaciju. Ukoliko bude izabran za šefa Stejt Departmenta, biće desna ruka novoizabranog predsednika.

TRAMPOV ČOVEK BIO ZA VOJNU INTERVENCIJU PROTIV SRBA: Ovo su ljudi koji će upravljati Amerikom (FOTO)

Ðulijani (72) je bio jedan od naglasnijih i najvažnijih pristalica Trampa tokom predizborne kampanje i da je često držao uvodne govore za novog šefa Bele kuće, napadajući žestoko demokratsku kandidatkinju Hilari Klinton.

Navodi se da je Ðulijani podržavao Trampa od samih početaka kampanje i da su njih dvojica prijatelji dugo godina.

- Ako Rudi želi to, dobiće to - rekao je u emisiji "Keli fajl" na televiziji "Foks njuz" bivši predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa Njut Gingrič, koji je dodao da bi možda Ðulijani bio zainteresovaniji za funkciju državnog tužioca SAD, ili ministra za državnu brezbednost.

Gingrič ipak smatra da bi Ðulijani obavljao sjajan posao kao Trampov državni sekretar.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- On je već poznat širom sveta - naveo je Gingrič.

Rudolf (Rudi) Đulijani je Amerikanac iz Bruklina. Potiče iz imigrantske italijanske radničke porodice. Imao je veza sa organizovanim kriminalom i mafijom, pa je zbog kaznenog dela napada i razbojništva osuđen na kaznu zatvora koju je odslužio u čuvenom zatvoru Sing Sing. Posle katoličke osnovne i srednje škole, upisao je njujoršku školu prava na Menhetnu.

Pošto je diplomirao, Đulijani počinje profesionalnu karijeru na sudu da bi 1970. prešao na rad u državnu službu, gde počinje njegova vrlo uspešna karijera borca protiv korupcije. Vrtoglavi uspon u državnoj službi počeo je s vladavinom predsednika Ronalda Regana, a za to vreme se ističe u nekoliko vrlo poznatih slučajeva progona i ubistava čelnika mafijaških porodica u SAD-u. Posle Reganove vlade, Đulijani je karijeru nastavio u privatnom sektoru.

U politiku je uplovio 1989. kada je želeo da postane gradonačelnik Njujorka, kao predstavnik Republikanske stranke na izborima. Nakon poraza od kandidata Demokratske stranke, pokušao je ponovo 1993, i pobedio. I drugi put je izabran za istu funkciju, 1997. godine. Tri godine kasnije, 2000. je otpočeo kampanju za senatora, ali je od nje odustao, navodeći zdravstvene razloge kao uzrok odluke o povlačenju.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Svoju najveću političku slavu doživeo je za vreme i nakon terorističkih napada na Njujork 11. septembra 2001. godine, kada se nesebično angažovao radi otklanjanja posledica napada. Tada je dobio nadimak gradonačelnik Amerike i proglašen je ličnošću godine 2001. od strane magazina "Tajm". U februaru 2007. objavio je svoju kandidaturu za predsedničke izbore 2008. i istraživanja su pokazala da ima najviše izgleda od svih kandidata Republikanske stranke. Međutim, nakon poraza na predizborima na Floridi u januaru 2008. povukao kandidaturu.

Kao političar istakao se praktičnim sposobnostima unapređujući gradski život Njujorka i smanjujući stopu kriminala. Ženio se tri puta, i ima dvoje dece iz drugog braka.

Đulijani je posetio i srpsku prestonicu 2012. godine kao gost Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića. Održao je u Domu omladine predavanje o liderstvu, namenjeno, pre svega, mladim ljudima. Đulijani je, u okviru predavanja, rekao da Beograd ima potencijala da bude veliki grad, ali da ima i velike probleme.

Foto: Medija centar Beograd Foto: Medija centar Beograd

Bivši gradonačelnik Njujorka rekao je tada da Srbija i SAD treba da razvijaju prijateljske odnose i istakao da je došao u Beograd da pruži savete o unapređenju ekonomskog razvoja Srbije.

On je na pitanje novinara na konferenciji u Beogradu, o njegovom podržavanju bombardovanja Srbije 1999. godine ispričao priču o bliskom rođaku koji je učestvovao u ratu protiv Japana, a da on (Đulijani) danas najveće poslove ima u toj zemlji i dobre prijatelje.

PROCUREO TAJNI DOKUMENT DIPLOMATA SAD: Treba bombardovati Siriju kao Jugoslaviju 1999.

Foto: Profimedia/TASS Foto: Profimedia/TASS

- Vi govorite o periodu od pre mnogo godina. Moramo da idemo napred i rešavamo probleme koji su pred nama i Srbija i Amerika treba da razvijaju prijateljske odnose - rekao je Đulijani i dodao da je došao da da savete kako da se unapredi ekonomski razvoj zemlje.

On je plovio i Savom, i tada je rekao da sve izgleda prljavo i uništeno i da ga to sve podseća na Njujork od pre mnogo godina.

- Sve to može da se promeni. Srbija je divna zemlja. Imate vredan narod i sve elemente da Beograd postane predivan grad - kazao je Đulijani.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • te pre Sa Zlatibor

    15. novembar 2016 | 16:51

    Svi nam se dive a wta sy nam jada nazadali oni bi da mi sve zaboravimo kao da se niwta nije dogodilo pamti srbine nemoj biti zaboravan oprawtaj njima grehe y rkvi samo se toga mnogo namnozilo yna

  • jugos

    16. novembar 2016 | 19:52

    Daaa sve za Beograd..Beogradjani da vam nije ostatka Srbije nebiste ni postojali

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA