Ako žena posle razvoda ne vrati DEVOJAČKO PREZIME, čeka je pravi pakao

Žene koje ne pokrenu proceduru vraćanja devojačkog prezimena u roku od dva meseca od razvoda, moraju da podnesu duplo više papira i uverenja

  • 27

Žene koje su se razvele, ako u roku od dva meseca od rešenja o razvodu braka, ne vrate devojačko prezime, posle toga prolaze kroz pakao.

U OVOM SRPSKOM GRADU NEMA LJUBAVI: U 2015. godini bilo VIŠE RAZVODA NEGO VENČANJA!

Osim što je promena prezimena, inače, veoma skupa, za vraćanje devojačkog prezimena posle 60 dana od rešenja o razvodu braka potrebno je duplo više dokumenata, uverenja i papira kao i vremena u odnosu na klasičnu promenu.

Za promenu prezimena, po skraćenom postupku, u roku od 60 dana od razvoda, matičaru je potrebno predati: zahtev za promenu prezimena posle razvoda, izvod iz matične knjige rođenih, izvod iz matične knjige venčanih, uverenje o državljanstvu na udato prezime, uverenje o prebivalištu, fotokopija lične karte na udato prezime, pravosnažna presuda o razvodu i dokaz o uplaćenoj taksi koja je od 250 do 300 dinara.

ZAŠTO JE U SRBIJI VIŠE RAZVODA NEGO BRAKOVA? Ko je tome više kriv - muškarci, žene ili Facebook?

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Međutim, pošto svaki ovaj papir košta, a žena koja se razvodi zbog prezimena mora da menja i ličnu kartu, i pasoš, saobraćajnu, radnu knjižicu, zdravstvenu knjižicu za šta je potrebno mnogo novca, često se sa tim čeka i probija rok od dva meseca.

S tim u vezi, kad rok od 60 dana prođe, i broj potrebnih dokumenata se povećava.

U tom slučaju, pored gorenavedenih papira, potrebno je imati i uverenje da osoba nije pod istragom, presuda o razvodu i poresko uverenje da se ne duguje za porez. 

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Nikad nećete pogoditi zbog čega se Srpkinje razvode i koliko traje prosečan srpski brak!

Zato i ne čudi, što sve veći broj žena u Srbiji odlučuje da zadrži muževljevo prezime, naročito posle trenutka shvatanja šta je sve potrebno da bi se vratila na devojačko.

U Srbiji je, inače, prošle godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, sklopljeno 36.949 brakova, a razvedeno 9. 381, što je više u odnosu na prethodne godine.  Tako je 2011. okončan 8.251 brak u Srbiji, 2012 -  7.372, 2013 - 8.170 a 2014 - 7.614.

Prosečno trajanje razvedenog braka u 2015. godinu iznosi 13,3 godine, žene se u proseku razvode sa 40 a muškarci sa 44 godine.

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јасмина

    16. novembar 2016 | 15:17

    Прави харач...

  • Darko

    16. novembar 2016 | 17:27

    Pri venčanju zadrže svoje prezime što je i normalno a deca dobijaju očevo prezime i svima lepo

  • ...

    16. novembar 2016 | 15:30

    Da mogu dusu bi nam iskamčili...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA