POČEO JE SVINJOKOLJ U SRBIJI: Ovu jednu stvar morate da uradite pre nego što pojedete meso! (VIDEO)

Problem predstavlja to što se prisustvo bolesti može utvrditi jedino mikroskopskim pregledom mesa

  • 1

Počeo je period svinjokolja kada postoji veća mogućnost oboljevanja od trihineloze, bolesti koja se javlja usled konzumiranja nedovoljno termički obrađenog svinjskog mesa. Pouzdanog leka za trihinelozu nema pa su utoliko značajnije preventivne mere.

PROBALA SAM MAĐARSKE EROTSKE ŠNICLE NA SRPSKOM SVINJOKOLJU: A onda su mi otkrili njihovu najveću TAJNU! (FOTO)

Na našem području i širom Srbije trihineloza se javlja sporadično, a ređe u epidemijama. Zaraza je najčešća u periodima svinjokolja jer od ove bolesti oboljevaju svinje, pacovi, psi, mačke i druge životinje. Ipak, glavni domaćini parazita su svinje i pacovi.

Problem predstavlja to što se prisustvo bolesti može utvrditi jedino mikroskopskim pregledom mesa. To je jedna veoma važna stvar koju morate uraditi pre nego što počnete da je jedete.

- Spoljnim izgledom ne može se utvrditi prisustvo trihinele kod svinja. Jedino pouzdano merilo je trhineloskopski pregled mesa. Najpouzdanije je da se uzmu tri uzorka veličine šibice najčešće sa dijafragme zaklane životinje. Takvo meso potrebno je odneti na mikroskopski pregled kod ovlašćenih veterinarskih ustanova - kazao je Srđan Zafirović.

Ljudi oboljevaju konzumiranjem zaraženog mesa gde parazit nije uništen kuvanjem, najmanje 30 minuta odnosno dubokim zamrzavanjem na minus 37 stepeni.

- Kod čoveka se javlja povišena temperatura, ukočenost i upala mišića a do 7 dana parazit je u tankom crevu zbog čega može doći do pojave povraćanja i dijareje - rekao je Srđan.

Pouzdanog leka za trihinelozu nema pa je pregled mesa jedina pouzdana metoda za utvrđivanje prisustva bolesti, a time i za zaštitu.

(Telegraf.rs/ Izvor: rtv-vranje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mr black

    27. decembar 2016 | 02:41

    Pa svinja je u rangu sa pacovima i psima po cistoci. Sta je tu nejasno??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA