SRBIJA LEŽI NA 180 MILIJARDI DOLARA: Možemo da živimo kao Švajcarci i otplatimo sav dug (FOTO)

Rezerve od preko dve milijarde tona uljnih škriljaca u aleksinačkom području, prema procenama stručnjaka tokom nekoliko decenija eksploatacije mogle bi da donesu dobit od oko 60 milijardi dolara prodajom nafte i naftnih derivata

Rudno bogatstvo koje se krije samo ispod rudnika Resavica vredi 10 puta više od spoljnog duga Srbije, a premašuje i ukupni dug svih zemalja bivše Jugoslavije.

ČIJA JE ZAISTA TREPČA, koja vredi neverovatnih 100 milijardi evra?!

Trenutni proizvodni kapaciteti JP Resavica su oko 600.000 tona kubika godišnje. Eksploatacija mrkog uglja vrši se u Rembasu, Bogovini, Soko Banji, Krepoljinu i Sjenici.

U Srbiji mrki ugalj čini 85 odsto ukupne proizvodnje struje, dok se u SAD od ovog energenta proizvede polovina električne energije.

Foto: jppeu.rs Foto: jppeu.rs

Međutim, osim mrkog, ovaj rudnik je izvor i kamenog uglja, ali poseduje i sedam i po miliona tona borskog minerala u Baljevcu na Ibru, vrednog oko 500 miliona evra.

Takođe, od dva posto antracita u svetu jedan deo iskopava se u Zaječaru.

Foto: Wikipedia/Тајга Foto: Wikipedia/Тајга

Rezerve od preko dve milijarde tona uljnih škriljaca u aleksinačkom području, prema procenama stručnjaka tokom nekoliko decenija eksploatacije mogle bi da donesu dobit od oko 60 milijardi dolara prodajom nafte i naftnih derivata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dule

    19. novembar 2016 | 12:01

    I da svo bogatstavo sveta iskopamo opet cemo biti siromasni a obogatice se ovi koji su vec bogati. Da li se neko ne slaze?

  • brana

    19. novembar 2016 | 12:25

    A sto Srbija ima plodnu zemlju!Jel nekom mozda to cudo palo na pamet?A vode?Banje?

  • Anonimus

    19. novembar 2016 | 16:33

    Dobice to stranci da kopaju i da se bogate na nas racun

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA