ANGELU MERKEL KRITIKUJU SARADNICI: Ubrzava propast Evrope (FOTO)

Parlamentarni izbori se održavaju u septembru 2017. godine, a anketa Emnid objavljena u nedelju pokazuje da podrška konzervativnom bloku kancelarke Merkel pada 1 bod, no ima 9 bodova prednosti u odnosu na SPD

  • 2

Angela Merkel (62), na vlasti od 2005. godine, u nedelju je službeno objavila da će se kandidovati za četvrti mandat radi "odbrane slobode i demokratskih vrednosti" na izborima 2017. godine, za koje se predviđa da će možda biti najteži od nemačkog ujedinjenja 1990. godine, zbog polarizacije društva i jačanja populističke protivimigrantske desnice.

Evo da li bi Merkelova pobedila da su sutra izbori za nemačkog kancelara (ISTRAŽIVANJE)

Socijaldemokrati (SPD) stranka levog centra, manji partner u "velikoj koaliciji" koju vodi Merkel, drži da je kancelarkina najava "onemoćala poraz".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Žestoke kritike

- Ne vidim kako Angela Merkel želi poboljšati ovu zemlju i pripremiti je za buduće izazove - rekla je glavna sekretarica SPD-a Katarina Barlej.

Predsednik SDP-a Sigmar Gabriel, ujedno ministar privrede i potpredsednik vlade, optužio je Merkelovu i njenog ministra finansija Volfganga Šojblea za zanemarivanje evropske integracije.

- Dvanaest godina oni nisu uspeli da zaustave propadanje Evrope, već su je i ubrzali - rekao je Gabrijel, koji se uz predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca spominje kao  jedan od kandidata SPD-a za kancelara.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

SPD će se usresrediti da spreči raspadanje Evrope pošto su Britanci izglasali referendumom izlazak iz EU, rekao je Gabrijel koji se redovno zalaže da njegova zemlja ulaže više u škole, puteve i digitalnu infrastrukturu kako bi se podstakao celokupni rast u Nemačkoj, najjačoj provredi u EU.

Međutim, Šojble je u ponedeljak odbacio pozive Evropske komisije Nemačkoj i drugim članicama evrozone da ublaže proračunsku politiku kako bi ostvarili veći rast i više radnih mesta, kazavši da je to "pogrešan put".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

"Ima zasluga, ali..."

- Mislim da gospođa Merkel ima svojih zasluga, no ona više nije prava osoba za budućnost - rekla je ministarka porodice.

Parlamentarni izbori se održavaju u septembru 2017. godine, a anketa Emnid objavljena u nedelju pokazuje da podrška konzervativnom bloku kancelarke Merkel pada 1 bod, no ima 9 bodova prednosti u odnosu na SPD.

SPD je najavio da će svog kancelarskog kandidata objaviti tek u januaru sledeće godine.

Stranka Angele Merkel (CDU) mogla bi da osvoji između 30 i 35 posto glasova, SPD po sadašnjim procenama dobija podršku od 22 i 24 posto, dok desna populistička Alternativa za Nemačku, osnovana 2013. godine dobija između 10 i 14,5 posto podrške birača.

Nemačka kancelarka Angela Merkel čini sve da Britance zadrži u Uniji. Foto: Tanjug/AP Nemačka kancelarka Angela Merkel čini sve da Britance zadrži u Uniji. Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • горки лист

    23. novembar 2016 | 19:30

    Jaooo bash joj dobro cuci ovaj sa cubom na glavi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA