≫ 

TRAŽIM DRUGOVE IZ BIVŠE JNA: Želja mi je da vidim mog Sarajliju Hajrudina i Mariborca Milana. Ovako izgledaju (FOTO)

- Mi nismo mogli ni da sanjamo da će Jugoslavija da se raspadne i da će doći do rata, pogotovo jer smo dolazili sa svih strana i bili smo kao jedan - ispričao nam je Milan

  • 63

Milan Živanović (61) iz Krupnja, daleke 1973. godine odslužio je vojni rok u Ajdovščini na jugozapadu Slovenije, a nakon što je Telegraf objavio priču o prijateljstvima koja datiraju iz JNA, ovaj penzioner nam se javio sa željom da stupi u kontakt sa svojim drugarima iz vojničkih dana Hajrudinom Delimustafićem iz Sarajeva i Milanom Bajcem iz okoline Maribora.

PRONAĐI DRUGOVE IZ BIVŠE JNA: Na ovoj stranici ljudi kače fotke iz vojske, pogledajte da li ste i vi na njima (FOTO)

- U prostom narodu mržnje nema! Mi nismo mogli ni da sanjamo da će Jugoslavija da se raspadne i da će doći do rata, pogotovo jer smo dolazili sa svih strana i bili smo kao jedan. Posle 43 godine od služenja vojske, voleo bih da pored ostalih pronađem Bosanca Hajrudina, koji je bio vodnik kao i ja, i vozača Milana iz Slovenije. Bilo bi lepo da ih čujem, da ih vidim, da saznam imaju li porodicu i koliko su uspešni u životu! - objasnio je on i dodao da su za 15 meseci obuke u školi rezervnih oficira i prekomande, proživeli svašta - druženja, međusobnu ispomoć, jedinstvo...

Da bi ga ga drugovi lakše prepoznali, on na kraju naglašava da je u pitanju martovska klasa, da su ga zvali Krupanjac ili Živčanović, da je imao nepunih 20 godina i da mu je zaduženje bilo da obezbeđuje kasarnu, odnosno da bude stražar ili mlađi vodnik.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

- Teško je ta osećanja objasniti mlađim generacijama koje nisu iskusile vojsku i koje nisu živele u nekadašnjoj Jugi - zaključio je Milan, koji trenutno stanuje u Leštanima.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JNA

    22. novembar 2016 | 14:39

    Ehh,to su bili dani...

  • Soli 65

    22. novembar 2016 | 14:44

    Ja takodje voleo bi da vidim drugare iz vojske Ljubljana kasarna Marsal Tito 1984 god novembar I posle Ptuj 1985 god .

  • Dragan

    22. novembar 2016 | 14:44

    Jako lepo ovo čuti ,volebi isto tako videti svoje nekada drugove iz JNA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA