≫ 

OVO JE NAŠA PRVA REKLAMA: Nastala je 1926. godine i nikad se neće ponoviti (VIDEO)

Reklama je snimljena u Beogradu u produkciji Pobeda filma, traje čak 7 minuta i urađena je tehnikom crno belih pokretnih slika

  • 12

Prva srpska reklama ikada snimljena, bila je reklama za Kaladont iz 1926. godine iz perioda Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Pitali smo: ZAŠTO SU SRPSKE REKLAME UVEK GLASNIJE od onoga što gledamo na TV? Nećete verovati kakav smo odgovor dobili

Reklama je snimljena u Beogradu u produkciji Pobeda filma, traje čak 7 minuta i urađena je tehnikom crno-belih pokretnih slika.

Reklama ima priču, koja je u današnje vreme veoma predvidiva i danas bi stala u reklamu od 5 sekundi, ali je tada bila revolucionarna. Reklame poput ove su se u to vreme prikazivale u bioskopima. Nije bilo televizije, a bioskopi su služili kao sredstvo za informisanje o najnovijim događajima u zemlji i svetu, novim proizvodima i stvarima i o aktuelnostima uopšte.

Printskrin: Youtube/Подунављац/Podunavljac Printskrin: Youtube/Подунављац/Podunavljac

Ovakve reklame su u to vreme bile vrlo gledane, pogotovo nakon 1927., kada su počeli da se prikazuju zvučni filmovi.

Ukoliko uporedite ovu reklamu sa današnjim, ideja reklamiranja kozmetičkih i hemijskih proizvoda se i nije mnogo promenila. Ova reklama podseća na onu: "Zašto su svi muškarci u tvom redu?", "To nisam ja, to je moja Šauma".

Pogledajte reklamu:

Kaladont imao takav uticaj na svest ljudi kod nas i toliko je vladao tržištem, da je kaladont bio sinonim za pastu za zube. Pa se i danas među starijom populacijom koristi umesto izraza “pasta za zube” izraz “kaladont”.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA