ISPOVEST SAMOHRANE MAJKE: Mom sinu Veljku (8) operisan je tumor na mozgu, ali je ostao slep (FOTO)

Nikada Vanja neće zaboraviti dan kada su joj doveli dete iz operacione sale i rekli da je preživeo, ali da je ostao bez vida

  • 3

Osmogodišnji Veljko Kovačević iz Beograda, posle operacije tumora na mozgu, kada je imao dve godine, ostao je potpuno slep.

 

Sofija ima samo godinu i po i 9 operacija iza sebe: I samo 4 dana! (FOTO)

 

Posledica hirurškog zahvata je i hemipareza desne strane, pa ne može da koristi desnu ruku, a desnom nogom hoda otežano.

 

Uprkos svim mukama, bezbroj pregleda, braunila u venama, teške operacije, ovaj prelepi dečak obožava ljude, goste, pažnju, maženje, svoje kockice, bajke sa ce-dea, Pinokija, sevdalinke... I najviše od svega majku Vanju, koja se za svaki njegov osmeh bori sama.

 

Malom Veljku potrebne su fizioterapeutske vežbe, blagorodne banje, lekovi, terapije... Sve to ova samohrana majka ne može da mu priušti, a socijalno "ne pokriva".

 

- Najveći problem je što hirurg operacijom nije uspeo da odstrani čitav tumor, a u pitanju je pilomiksoidni astrocitom, koji raste i grana se kao karfiol - priča Vanja.

 

- Fizioterapeutske vežbe o trošku države nisu nam odobrene, a potvrđeno mi je više puta da su blagorodne za Veljka, da mogu da pomognu da počne da koristi desnu šaku koja je u jakom grču. Jednog dana moraće da nosi beli štap... Te terapije mu neće vratiti vid, neće mu smanjiti ostatak tumora u glavi sa kojim se i dalje bori, ali će mu pomoći da stanje ne ode na gore i da počne da koristi desnu ruku.

 

Nikada Vanja neće zaboraviti dan kada su joj doveli dete iz operacione sale i rekli da je preživeo, ali da je ostao bez vida.

 

Foto: Twitter/KovacevicVanja

Foto: Twitter/KovacevicVanja

 

- Pre operacije bio je preslatko, veselo dete, naizgled potpuno zdravo, osim što mu je desno oko neobično igralo - priča Vanja.

 

- Na moje insistiranje, privatno sam uradila magnetnu rezonancu, uprkos tvrdnjama lekara u Tiršovoj da je u pitanju neurološka bolest nistagmus, sa kojom se može živeti. Tada je, međutim, na snimku MR otkriven tumor i počinje užas. Najteže je bilo posle operacije, detetu koje je do juče videlo, da shvati da je sada slepo. Prestao je da govori, bojao se da stane na noge, plakao je danima... - kaže majka dečaka.

 

Pod pritiskom bolesti svog sina i suočavanja sa tim da je preko noći postao slep, da tumor i dalje stoji na njegovom mozgu, podstaknuta je neka lavina i u glavi ove namučene žene.

 

 

Dobila je učestale napade epilepsije, dijagnozu arterijske malformacije, posle toga morala je na ozbiljnu operaciju, a kao vrhunac usledio je otkaz u firmi gde je kao knjigovođa radila 11 godina.

 

Svi koji mogu da pomognu da se sakupi novac neophodan za terapije malom Veljku, svoje donacije mogu da pošalju preko Humanitarne fondacije Opštine Novi Beograd "Budi human", slanjem SMS 118 na broj 3030, ili uplatom na račune:

 

Dinarski: 160-429509-97,

 

Devizni: 00-540-0001251.6

 

IBAN: RS35160005400001251688

 

(Telegraf.rs/ Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suzana

    24. novembar 2016 | 18:28

    Veljko srce slatko. Nedaj se. Budi hrabar delijo. Uplatila ti je teta sa moja dva broja 400 dinara. Malo je al je od srca. Pozdrav tebi sreco i tvojoj mami Vanji.

  • Crni

    24. novembar 2016 | 21:34

    118. 3030 salji te da se pomogne jadnim i napacenim ljudima

  • Crni

    24. novembar 2016 | 21:34

    Ajmo svi po sms imate boj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA