INDEKS PO NOVIM PRAVILIMA OD 2021: Polaganje velike mature počinje za pet godina

Učenici koji sledeće godine polaze u srednju školu mogli bi da budu prvi koji će polagati maturski ispit po novim pravilima

  • 1

Sadašnji osmaci mogli bi biti prva generacija koja će polagati veliku maturu na kraju srednjeg obrazovanja. Naime, ako do kraja ove školske godine bude usvojena koncepcija opšte, stručne i umetničke mature i program ispita, veliku maturu polagaće đaci koji četvorogodišnju srednju školu završavaju 2020/2021, odnosno trgodišnju godinu dana ranije.

Prijemni odlaze u prošlost: Pojašnjavamo kako će se upisivati fakulteti!

Ovo je za Danas potvrdila Dragica Pavlović Babić, rukovoditelj Radne grupe koja priprema predlog koncepta velike mature, napominjući da je ideja da učenici već na početku srednje škole znaju šta ih čeka na kraju.

Ona navodi da će ispit u međuvremenu biti proveravan i proban u celini ili pojedinim delovima, kako bi se pre njegovog formalnog uvođenja izabrala najoptimalnija rešenja, i dodaje da te provere neće imati posledice po učenike.

GEST PROFESORKE IZ KRAGUJEVCA RASPLAKAO JE UČENIKE: Plakaćete i vi kad vidite šta je napravila! (FOTO)

Foto-ilustracija: Tanjug/Dušan Aničić Foto-ilustracija: Tanjug/Dušan Aničić

Iako je Radna grupa već počela da radi, još se ne zna koje bi predmete đaci polagali na velikoj maturi i da li će ona zameniti prijemne ispite u svim visokoškolskim ustanovama.

Pavlović Babič kaže da je jedno od otvorenih pitanja o kojem će se razgovarati na sastanku u utorak, da li matura treba da startuje 2021. u punom obimu ili će se uvoditi postupno.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

POBEDA VEČITIH STUDENATA: Vlada Srbije produžila rok za završetak studija po starom programu

Radna grupa ima rok do 1. maja sledće godine da završi predlog koncepcije maturskog ispita a izradu programa zatim preuzima nadležni zavod.

(Telegraf.rs / Danas)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA