≫ 

DA LI JE TO PRAVOSLAVNO? Domaćini počeli na SRPSKOJ SLAVI da služe ŠVEDSKI STO!

Kandilo, ikona, sveća, slavski kolač i vino, jedina su konstanta pri obeležavanju slava. U zavisnosti od kraja Srbije, način slavljenja je zadržavao stara obeležja ili se malo menjao

  • 62

Običaj da za slavu gosti dolaze u kuću domaćina na ručak, polako zamenjuje praksa da se slava slavi u restoranu ili kafani, i to uz švedski sto. Stari srpski običaji nalažu da se krsna slava obeležava u porodičnoj kući, da domaćin i domaćica spremaju sve potrebno za taj dan, kao i da gosti sede za slavskom trpezom, dok ih domaćini služe. Sa modernim načinom života, sve se ređe poštuju ovi običaji.

TATA, PRASE, TATA: Beograđanin seo u gradski pevoz, a iz torbe su virile butkice (FOTO)

Kandilo, ikona, sveća, slavski kolač i vino, jedina su konstanta pri obeležavanju slava. U zavisnosti od kraja Srbije, način slavljenja je zadržavao stara obeležja ili se malo menjao.

Zorana Mihajlović slavila slavu u "Hajatu"!

Tako je ova nekada intimna porodična proslava u pojedinim delovima Srbije postala nalik "fešti".

DA LI NA ARANĐELOVDAN TREBA SPREMATI ŽITO? Patrijarh Pavle je Srbe upozorio na to

Tako su vremenom domaćice sve češće počele da kupuju kolače, torte, ali i da koriste usluge ketering kompanija.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Vrhunac modernizma je kada goste za slavu dočeka švedski sto.

UPOZORENJE NADE MACURE: Ako se prejedete i napijete na slavi, sutradan obavezno morate ovo uraditi (FOTO)

Poslednjih godina, sve manji broj ljudi u potpunosti sam priprema svoju trpezu, a to pravdaju nedostatkom vremena.

Takođe, trend slavskog švedskog stola domaćini i domaćice objašnjavaju idealnim načinom za uštedu prostora, jednostavnije funkcionisanje gostiju, domaćini tada služe samo piće, a neretko i ono stoji sa strane i funkcioniše po principu "samoposluživanja"...

Kakav je vaš stav o modernim načinima slavljenja slava? Pišite nam u komentarima!

(Telegraf.rs / Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin pravoslavac

    25. novembar 2016 | 10:37

    Slavu slave u restoranu, švedski sto itd. strašno. Prave od krsne slave rijaliti, tako nam i treba, zato i nestajemo kad narod. Srbi poštujte običaje, nemoj da gubimo svoj identitet. Ako nemaš mesta u stanu ili kući, ti pozovi 5-10 gostiju, onih najbližih, okupi porodicu, presecite kolač, okadite domaćinstvo, poslužite goste onim što imate, što ste sami spremili, zato služi slava, a ne taravenka, žurka za 200 gostiju za koje pola ne znaš ko su, samo da bi se pričalo koliko si jak, bogat itd.

  • Miki 73

    25. novembar 2016 | 10:26

    Po meni, slaviti slavu van doma je čist idiotizam! Slava je PORODIČNI praznik, kafa u KUĆU domaćina dolaze gosti i uz SLAVSKU trpezu u INTIMNOJ atmosveri obeležavaju dan posvećen nekome od SVETACA!!! Ljudi, SLAVU su nam nasi preci ostavili u amanet i moramo je čuvati onakvom kakvom su je obeležavali i oni!!! SKROMNO!!!!

  • Radmila

    25. novembar 2016 | 11:50

    Znam za slučaj, kada je "domaćin" Krsnu Slavu pomerio za subotu, jer je Slava bila u sredu, pa jer je radni dan, a to "NE IDE"!!!! Šta reći, tužno da tužnije ne može!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA