≫ 

GRAĐANI SE ŽALE: Ne možemo elektronski da izvadimo knjižicu, nešto nije u redu

Ana Brnabić je nedavno izjavila da je prioritet razvoj e-uprave, kao i uvođenje što više elektronskih servisa. Njene reči su ohrabrile građane

  • 4

Portal eUprave, koji treba da smanji redove i ubrza administrativne procedure, koristi više od pola miliona građana Republike Srbije. Međutim, u poslednje vreme građani su primorani da "pešice" dolaze do dokumenata, jer ne uspevaju da elektronskim putem završe sve što im je potrebno.

POMAMA NA PORTALU eUPRAVA: Svi bi novu zdravstvenu knjižicu bez čekanja u redu

LJUDI ČEKAJU U REDU, UMESTO DA KLIKOM DOĐU DO DOKUMENTA

- Probala sam da preko e-Uprave svekrvi podnesem zahtev za vađenje nove elektronske zdravstvene knjižice, međutim, aplikacija na sajtu uopšte nije htela da prihvati podatke. Epilog svega - nije nam ostalo ništa drugo nego da se prošetamo do ekspoziture RFZO u Grockoj i po starom principu predamo zahtev - požalila se Telegrafu jedna Beograđanka.

Naime, neki građani su dobijali poruke upozorenja o tome kako njihova konekcija nije bezbedna, pa su odustajali od portala, iako je razmena podataka bila zaštićena prema industrijski priznatim propisima.

Portal je koristio SSL sertifikat o sigurnoj konekciji izdat od strane Sertifikacionog tela Pošte, a koji više ne prepoznaju vodeći internet pregledači kao što su Chrome, Safari, Firefox i Windows Explorer, pisala je Netokracija pre nekoliko dana.

Nakon ovih upozorenja, reagovano je iz kabineta direktora Direkcije za elektronsku upravu Dušana Stojanovića, odakle je javljeno da je naložena direktna nabavka novog sertifikata kako bi podaci koje građani upisuju prilikom podnošenja zahteva bili bezbedni.

Iako je eUprava u rekordnom roku ubacila novi sertifikat, i dalje ima lošu ocenu sa Qualys SSL Labs test-a. Da pojasnimo, firma Qualys pravi uređaje koje koriste banke za proveru sigurnosti prema standardima za PCI - DSS (Payment Card Industry - Data Security Standard) koji spada u najstrože industry standarde za sigurnost i primenjuje se na sve firme koje se bave posredovanjem u bankarskim transakcijama.

Međutim, njihov onlajn skener i dalje javlja jako lošu ocenu. Portal eUprava je na ovom sajtu dobila ocenu FTo govori da je portal ispravio nevalidan sertifikat, ali nije ispravio podešavanja protokola i algoritama na serverskoj strani, tako da je nivo bezbednosti i dalje loš.

Stručnjaci za Telegraf tvrde da sledeći korak na portalu treba da bude isključenje ranjive verzije SSL protokola kao i podešavanje odgovarajućih algoritama (ECEDH) koji omogućavaju PFS - Prerfect Forward Secrecy.

Sa PFS-om omogućava se da ako je neko snimio saobraćaj između žrtve i servera, a kasnije ušao na server i došao do kripto-ključeva, ne može retroaktivno da dekriptuje snimljene sesije.

ANA BRNABIĆ: PRIORITET NAM JE RAZVOJ E-UPRAVE

Ana Brnabić je, da podsetimo, nedavno izjavila da je prioritet razvoj e-uprave, kao i uvođenje što više elektronskih servisa za građane, kako bi se proces dobijanja dokumenata ubrzao. Njene reči su ohrabrile građane, koji se nadaju da će problemi biti rešeni čim pre.

- U prvih 100 dana počela su da rade dva velika servisa, e-beba i servis za zamenu starih zdravstvenih knjižica za elektronske zdravstvene kartice - rekla je ona.

Brnabić je istakla i da su do sada preko portala e-beba prijavljene 15.024 bebe i da se primenjuje u 47 porodilišta u 45 gradova, a najavila je da će do kraja godine će biti uveden u sva porodilišta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA