≫ 

ISTINITE ISPOVESTI PREŽIVELIH SRBA O ZLOČINIMA "KRVAVE AZRE": Klala nas je, terala da pijemo krv, palila nam lica i sekla penise (VIDEO)

U optužnici protiv Azre koju su objavili američki mediji, navode se svedočenja i drugih preživelih Srba iz Dervente

  • 9

Bivša pripadnica Hrvatske vojske, Azra Bašić (56), pre nekoliko dana je 22. novembra izručena Bosni i Hercegovini iz SAD. U Americi je živela u gradiću Stenton u Kentakiju, i to pod imenom Izabela Bašić. Izručena je zbog optužbe za ratne zločine i genocid u Derventi 1992. godine. Njoj je sud Bosne i Hercegovine odredio pritvor na zahtev tužilaštva, koji može da traje do 22. decembra ili do nove odluke suda.

OVO JE SPISAK OSUMNJIČENIH ZA RATNE ZLOČINE U BIH: Na njemu je čak 3.097 osoba!

Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da je Bašić počinila krivično delo za koje se tereti, prenela je Fena. Osumnjičenoj je određen pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstvva i mogućnosti da će ometati krivični postupak uticajem na svedoke.

O njenim zločinima i zlostavljanjima ispričali su svedoci njenih "operacija" nad Srbima u Derventi. Radojica Garić, jedan od retkih koji je imao sreću da preživi susret sa Azrom Bašić preneo je svoj deo iskustva.

- Nedugo nakon okupacije Dervente 1992. godine, u bivšem Domu JNA, otvoren je logor za zarobljene Srbe. Među brojnim mučiteljima koji su nas svakodnevno  krvnički tukli posebno se isticala Azra Bašić. Mene i ostale zatvorenike stalno je šutirala, tukla metalnom šipkom i psovala nam srpsku majku. Jedne večeri ušla je u prostoriju  u kojoj je bilo zatvoreno nekoliko desetina izmučenih i izgladnelih Srba i na naše oči nožem prerezala vrat mom predratnom susedu Blagoju Đurašu. Nakon što ga je zaklala, zgrabila me za kosu i terala da pijem krv koja je izlazila iz rane. Kasnije mi je tim istim nožem posekla leđa, a Miletu Kuzmanoviću, koji je pre dve godine umro od posledica stravične torture kojoj je bio izložen i od koje se nikada nije oporavio, kleštima je isčupala sve nokte. Bašić nije žena, već pravo čudovište - rekao je Garić.

U optužnici protiv Azre koju su objavili američki mediji, navode se svedočenja i drugih preživelih Srba iz Dervente.

Sreten Jovanović, tako je naveo da ga je Bašić terala da pije benzin, a zatim mu upaljačem palila lice, kao i već spomenutog pokojnog Mileta Kuzmanovića, kome je Bašić nožem na telu isekla krst i četiri slova S, pa terala ga da proguta šaku soli i liže krv sa poda, koja je padala sa izmučenih srpskih zatvorenika.

Predsednik Udruženja srpskih logoraša i ratnih zatvorenika iz Dervente Drago Knežević, pozdravio je izručenje Azre Bašić BiH, ističući da se nada da će Bašić dobiti zasluženu kaznu.

- Ta žena je počinila ratne zločine koje normalan ljudski um ne može ni zamisliti. Svaka kazna koja joj se izrekne biće mala u odnosu na ono šta je radila i kako se ponašala prema nemoćnim ljudima - rekao je Knežević.

Ovakvih svedočenja je mnogo. Preplašeni logoraši prisećali su se kako bi u prostoriji Doma JNA zavladao muk kada bi ušla ona, tada mršava mlada žena kratke kestenjaste kose. Uz nju bi bio pas koji bi joj, lizao krv mučenih zatvorenika sa čizama. Imala je široku paletu metoda torture. Usijanim žaračem hvatala je muške zatvorenike za polne organe ili bi im čupala nokte, a nožem od kojeg se nije odvala, volela je da seče uši.

UHAPŠENI PRIPADNICI HVO ZBOG RATNIH ZLOČINA NAD SRBIMA: Hrvatski mediji - Državni vrh i generali na nogama

Jednog je logoraša naterala da puzi po podu punom stakla. Tada je uzela uže i stavila mu ga u usta, pa ga jahala po prostoriji. Žedne zatvorenike pod pretnjom krvavih muka terala je da jedu šake soli i piju benzin. Nekoliko puta je zatvorenicima urezivala četničke simbole nožem na čelu.

Dragan Kovačević (65) takođe je ispričao strahote koje je Azra počinila prema zatvorenicima.

- Bili su skinuti do pojasa i bosi, gaženi su čizmama dok su puzali na klizavom podu, u potoku krvi i stakla. Donosili bi im i konopac na kojem je bio vezan čvor i terali ih da ga stavi u usta, posle čega su njihovi tamničari naglo povlačili konopac i čupali im zube - priseća se torture Kovačević.

A onda je sa završetkom rata zajedno sa suprugom Nadžadom Bašićem, koji je takođe osumnjičen za ratne zločine, Azra nestala. Pravosuđe BiH je godinama pokušavalo da je locira. Početkom 2004. godine FBI joj je ušao u trag na području Njujorka, ali je ona uspela da pobegne. Godinama je živela u gradiću Stenton u kući porodice Loman. Stiv i Lusi Loman su američkim novinarima ispričali kako im se činila kao žena dobrog srca koja je bila duboko traumatizovana ratom.

Lusi Loman je ispričala da Azra nikada nije krila svoju ulogu u ratu i da je otvoreno govorila o ubistvima koje je počinila.

- Rekla je da joj je bilo teško kada je morala da ubije prvog čoveka, jer ga je gledala u oči. Ispričala nam je da je to bila situacija "ubij ili budi ubijen" i da joj je nakon tog ubistva bilo muka, ali da je posle išlo lako - rekla je Lusi.

Američkoj porodici je Azra ispričala da je jednom srpskom vojniku nožem odsekla penis, ali da je za to imala dobar razlog.

Ministar odbrane Hrvatske osumnjičen za masakr nad srpskim civilima kod Jajca

- Rekla je da je videla kada su srpski vojnici silovali devojku (17) koja je nakon toga preminula. Navodno je kasnije naišla na jednog od silovatelja te je svojim saborcima zabranila da ga ubiju, nego mu je odsekla penis i rekla "više nećeš silovati".

Lomanovima je Azra delovala kao dobra osoba, a ratne traume na njoj su se najviše videle kada bi se na televiziji prikazivali ratni filmovi.

- Odmah bi gasila televiziju - ispričali su.

Kada je FBI došao po nju 2011. godine, uhapsili su je pod optužbom za imigracijsku prevaru jer je vlastima dala netačne podatke o učestvovanju u ratu u Bosni. Tada je započeo dugotrajan ekstradicijski proces gde je njen advokat pokašao da ospori optužnicu.

SAD ju je izručila BiH pet godina kasnije. Sada je čeka sudski postupak nakon kojeg će ako bude proglašena krivom ostatak života provesti iza rešataka. Jedno je sigurno - brojni preživeli svedoci njenih torutura pomno će pratiti suđenje.

Pogledajte snimak izručenja Azre Bašić:

(Telegraf.rs/Izvor: Index.hr/ Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nira

    28. novembar 2016 | 12:05

    Nadam se da će gorjeti u paklu i ona i ostali slični njoj koji su činili ovakve zločine ma koje vjere bili!!

  • Ana

    28. novembar 2016 | 14:05

    Nastaviti sa hapsenjima I kaznama dok zlocinci ne umru prirodnom smrcu. Ima ih jos uvek koji se slobodno setaju na svim stranama.

  • MITKE

    28. novembar 2016 | 15:33

    Najveca kazna bi joj bila,da bude medju Srbima u zatvoru i da izdrzava u Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA