POSETA OD ISTORIJSKOG ZNAČAJA: Patrijarh Irinej ide u Hilandar

U manastiru Hilandar tradicija je da jedan od episkopa Srpske crkve, najčešće član Svetog Sinoda, učestvuje u sabranju povodom manastirske slave i tako predstavlja duhovnu vezu srpske crkve i svetog manastira Hilandara

  • 1

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej posetiće manastir Hilandar gde će na dan manastirske slave Vavedenja Presvete Bogorodice, 4. decembra, služiti Svetu arhijerejsku liturgiju.

HILANDARSKE MUDROSTI OCA MILENTIJA: Njegove reči će nam promeniti život IZ KORENA

Patrijarh Irinej je već posetio manastir Hilandar u oktobru 2014. godine, ali i više puta za vreme svog episkopstva.Ta televizija ističe da je reč o poseti od istorijskog značaja budući da je patrijarh Irinej prvi poglavar SPC koji će na manastirsku slavu Vavedenja Presvete Bogorodice služiti Svetu arhijerejsku liturgiju Hilandaru.

U pratnji srpskog patrijarha biće episkop šumadijski Jovan. U manastiru Hilandar tradicija je da jedan od episkopa Srpske crkve, najčešće član Svetog Sinoda, učestvuje u sabranju povodom manastirske slave i tako predstavlja duhovnu vezu srpske crkve i svetog manastira Hilandara.

Foto: Tanjug/Milutin Marković Foto: Tanjug/Milutin Marković

Iz Zadužbine manastira Hilandar poručuju da su u Hilandaru počastvovani dolaskom srpskog patrijarha, prenosi Televizija Hram. Vavedenje se praznuje 4. decembra po Gregorijanskom kalendaru i predstavlja dan kada je Presveta Bogorodica ušla u hram.

Vavedenje Presvete Bogorodice je slava manastira Hilandar, jer je prema predanju Bogorodica jedina žena koja je stupila na tlo Svete Gore na svom misionarskom putovanju po povratku iz Svete Zemlje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dima

    29. novembar 2016 | 12:11

    Eeee, Hilandarci moji, Bog s' Vama i milost njegova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA