≫ 

TRAJE DRAMA U TISI: Ronioci idu i do 22 metra u dubinu, Barbarinog tela još nema (FOTO)

- To je neki period od pet do osam dana, ukoliko telo ne pronađemo i ukoliko se nije za nešto zakačilo na dnu reke, trebalo bi da izroni na površinu - kažu nam iz Spasilačkog tima

  • 2

Ni posle četiri dana detaljnog ronjenja i pretraživanja dna hladne reke Tise u Senti, telo nastradale devojčice Barbare Vitez (15) koja je u petak nakon 22 sata upala u hladnu reku još uvek nije pronađeno.

VERUJU DA JE BARBARU NEKO GURNUO SA MOSTA: Roditelji devojčice koja je upala u Tisu neutešni

Akcija pretraživanja dna organizovana je uz pomoć sedmočlane ekipe Ronilaca jedinice Žandarmerije koji već danima tragaju za Barbarinim telom. Uz asistenciju Spasilačkog tima "Tisa" detaljna pretraga reke započeta je sa mesta odakle je devojčica pala. Zbog hladnog i nestabilnog vremena, ali i niske temperature vode koja iznosi svega četiri stepena, akcija je znatno otežana, potvđuju nam članovi oba tima.

Kako smo saznali, članovi Žandarmerije danas su pretragom rečnog dna posmatrali teren kako bi saznali da li postoji mogućnost da se telo možda zakačilo u nekom delu dna.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ukoliko se utvrdi da je dno ravno, a struja jaka koja ne dozvoljava da se ronilac zadrži ispod vode, to objašnjava da ni devojčicino telo nije ostalo na dnu.

Tisa je teška za ronjenje, vidljivost je ravna nuli

Nandor Baranji, predsednik Spasilačkog tima "Tisa" objasnio je da se zaranjanje danas obavlja najpre oko stuba, sa mesta odakle je devojčica pala:

- Danas smo imali nekoliko zarona, pregledali smo dno i ići ćemo još 100 metara nizvodno sa ekipom Žandarmerije koja je još juče imala dva zarona.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kristijan Adžić Robert , član spasilačkog tima "Tisa" iz Sente, kaže da ovo nije prvi put da učestvuju u akcijama spasavanja ugroženih i pronalaženju utopljenika. Tisa je nepredvidiva reka i u ovim vremenskim uslovima teško je obavljati istragu:

- Tehnički posmatrano Tisa je teška reka za ronjenje i pretraživanje dna. Neki regioni su plitki dok je negde dubina i do 22 metra. Kolege su ronile i vidljivost je jednaka nuli, zamislite koliko je teško roniti u mutnoj i hladnoj reci u kojoj se ništa ne vidi, kaže Robert.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ukoliko se Barbarino telo ne pronađe, prema oceni spasilaca telo bi trebalo da izroni:

- To je neki period od pet do osam dana, ukoliko telo ne pronađemo i ukoliko se nije za nešto zakačilo na dnu reke, trebalo bi da izroni na površinu - kažu nam iz Spasilačkog tima.

Pored obale zatekli smo i pecaroše, meštane Sente koji su posmatrali akciju spasilačkih timova. Kažu da se nesreće često dešavaju na ovoj reci, ali da ih je slučaj nesretne devojčice sve pogodio:

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Često smo na Tisi, ovo je strašno šta se dogodilo. Tisu poznajem kao svoj džep, to je opasna reka, naročito sada u zimskom periodu. Dubina reke na tom mestu je oko šest metara, njene šanse da preživi su bile male, sada je temperatura četiri stepena, po noći je još hladnije - ispričao nam je lokalni pecaroš Janoš Sorčik.

Njegov kolega, koji je popravljao čamac kaže da je ovo velika tragedija:

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- trašno kako nam deca završavaju, moramo svi biti oprezni - napomenuo je Senćanin.

(Dragana Starčević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milence

    29. novembar 2016 | 18:48

    Sve mozes da procitas ali ove vesti te najstrasnije pogode.Zasto se ovo dogada?

  • Vuka

    29. novembar 2016 | 18:00

    PS zao mi je zog deteta kako da upadne u reku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA