VELIKA PREVARA NA PIJACAMA: Govore da su proizvodi "domaći", a u kiseli kupus stavljaju urin!

U Hrvatskoj je zbog ovog otkrića krenula stroga kontrola namirnica, svi strahuju

  • 8

Nakon što je u praziluku sa porodičnog poljoprivrednog gazdinstva u blizini Zagreba pronađena količina pesticida čak 135 puta veća od dopuštene, potrošači su postali svesni kako ne mogu verovati ni hrvatskom proizvođaču koji svoju robu deklariše kao "domaću".

PAMETNI frižideri za PAMETNO čuvanje HRANE!

U poređenju sa kontrolama mesa, poljoprivredna inspekcija je u poslednjih petnaestak dana krenula da "češlja" i štandove sa voćem i povrćem na pijacama, a da bi se tu moglo štošta sumnjivo pronaći svedoči Nenad Kuftić, predsednik Saveza udruženja ekoloških proizvođača.

Upravo je on na nedavnom sastanku sa hrvatskim ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem upozorio na problem sumnjive prodaje na pijacama, što je i podstaklo inspektore na akciju.

- Građani ne znaju šta kupuju. Kad dođu na pijacu i vide natpis "OPG" (hrvatski proizvod), puni su poverenja jer misle kako kupuju domaću robu, a zapravo im se podvaljuje voće i povrće sa kvantaških pijaca i iz hipermarketa, a neretko i iz uvoza. S punom odgovornošću tvrdim da se čak 95 posto proizvoda preprodaje ili švercuje. Kako drugačije objasniti činjenicu da jedan OPG-ovac, koji nema ni stabla agruma na svojoj zemlji, svake godine uredno prodaje mandarine i limune. Našoj inspekciji nije neobično ni to što se banane prodaju na štandovima bez fiskalne kase, koju naši OPG-ovi nisu dužni imati. Ne treba biti neki detektiv kako bi se utvrdilo da se pojedini trgovci registruju kao porodično poljoprivredno gazdinstvo samo radi benefita poput već spomenute fiskalizacije. To je siva zona koja će se, pretpostavljam, sada početi razotkrivati - kaže Kuftić.

- Čak i oni koji imaju zemlju i bave se uzgojem voća i povrća, na pijacu donose proizvode od kojih dobar deo sasvim sigurno ne bi prošao analizu - smatra Željko Iličić, Kuftićev kolega iz Saveza udruženja ekoproizvođača.

 

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Ako na pakovanju pesticida piše jedan čep na određenu površinu zemlje, naš će poljoprivrednik to odmah udvostručiti, ako ne i utrostručiti kako bi bio siguran da će se time rešiti parazita i pospešiti rast proizvoda. Javna je tajna, osim toga, da svaki veliki poljoprivrednik na jedan način uzgaja voće i povrće za svoje potrebe, a na drugi način ono koje će plasirati na tržištu - govori Iličić.

Na našim se pijacama, tvrdi Kuftić, prodaju i ogromne količine uvozne robe iz EU-a koja se, kao što je evidentno i na primeru mesa, nedovoljno kontroliše. Proizvođači navode kako se voće i povrće koje izvozimo laboratorijski kontroliše na 170 sastojaka iz pesticida, a ono koje uvozimo na 90, odnosno upola manje. Iz Ministarstva poljoprivrede tražena je i potvrda te informacije, ali nije dobijena.

- Problem je što su i potrošači zbunjeni jer više ni sami ne znaju kad je vreme kojeg voća i povrća. U trgovačkim lancima se tokom cele godine prodaje paradajz i tikvice, mladi krompir im stiže već u junu. Paradajz iz Holandije ili Španije ne može, međutim, biti ubran zreo, a ono povrće sa hrvatske zemlje može - govori Kuftić.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Problem je, međutim, što i domaći proizvod u sebi može sadržati niz štetnih supstanci, pa su potrošači u nedoumici gde i šta kupovati. Najsigurnija se čini kupovina registrovanih ekoproizvođača koji su pri uzgoju dužni da poštuju stroga pravila - izbaciti pesticide, koristiti organsko đubrivo i slično.

Koliko je važno biti skeptičan i oprezan prilikom kupovine namirnica svedoći i neverovatan slučaj čoveka koji je sa suprugom pre nekoliko godina dao su na analizu livanjski sir i kiseli kupus koji se na splitskom Pazaru prodavao pod "domaći".

- Kad je stigao nalaz, bili smo u šoku - u "livanjcu" je, odnosno u sirnoj masi, otkriven krompir koji mu povećava težinu, dok su u kiselom kupusu pronašli tragove urina. Naša prodavačica bila je, očito, verna starom receptu prema kojem je mokraća najbolje uticala na fermentaciju i kiselost proizvoda. Trebam li uopšte govoriti kako se danas, ipak, radije odlučujem na industrijsko pakovanje kiselog kupusa - kaže čitalac.

(Telegraf.rs/ Izvor: jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Carlo Gambino

    1. decembar 2016 | 14:28

    Aj uhvatite jednog da ga obesimo na terazijama

  • PECKE

    1. decembar 2016 | 15:49

    A u Srbiji je kao bolje?

  • Nira

    1. decembar 2016 | 16:26

    Zato ja svake godine u svom malom povrtnjaku uzgojim kupus i pokiselim bez prskanja i otrovnih hemikajlija:-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA