Sledeće školske godine još 700 BUDŽETSKIH MESTA na IT programima

Više budžetskih mesta za IT studije na državnim fakultetima, jedna od novina, najavio ministar prosvete

  • 0

Ministar prosvete Mladen Šarčević predstavio je ambiciozne planove za naredni period. Ono što najviše treba da raduje učenike srednjih škola, koji nameravaju da upišu neki od IT programa na državnim fakultetima, ali i njihove roditelje, jeste da će već u narednom upisu biti povećan broj budžetskih mesta za 700 studenatana na 15 državnih fakulteta. U tom smislu je najavio i proširenje kapaciteta u Nišu i Novom Sadu, jer će univerizetskim centrima u ovim gradovima biti dodeljene dve kasarne kao dodatni prostor.

Šarčević: Zahtevi prosvetara u ovom trenutku nisu opravdani, veće plate u 2018.

Informatika definitivno obavezan predmet, izabrani sport opterećuje učenike! Nema više dileme za narednu školsku godinu

Pored ove novine, ministar je najavio da će u narednom periodu biti i velikih ulaganja u obrazovanje, pre svega najmlađih. Naime, novac iz kredita Svetske banke, vredan 50 miliona dolara, biće utrošen za izgradnju novih predškolskih ustanova, pre svega u ruralnim sredinama. Taj projekat bi trebao da krene sa realizacijom već u februaru naredne godine.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Prema Šarčevićevim rečima krenuće se i u "optimalizaciju" svih ustanova u Beogradu, računajući i institute, vrtiće, škole, kao i da će ubrzo saopštiti koliko ustanova će se spojiti ili preseliti.

- Time će se obezbediti oko 4.000 novih mesta za predškolce, biće rešeni prostorni problemi Sportske gimnazije i Politehničke škole, nekih muzičkih i baletske škole, Biološkog i Geografskog fakulteta - najavio je ministar.

Foto-ilustracija: Profimedia/Caia Image Foto-ilustracija: Profimedia/Caia Image

Takođe, sledi promena programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

- Akcenat će biti na na ranom razvoju, a ne na čuvanju dece. Taj koncept je odavno zaživeo u Aziji, odakle su učenici pokazali najbolje rezultate na TIMSS testiranju - napomenuo je Šarčević.

Kada je u pitanju osnovno obrazovanje ministar je najavio i promenu nastavnih planova i programa u cilju rasterećenja đaka, ali i osavremenjivanja nastave. Novina će biti i za nastavnike i direktore.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

- Od januara kreće škola za direktore, obuka direktora, a samim tim i rad sa sekretarima i licenciranje. To je nešto što smo budžetirali i što će prvi put biti ozbiljno. Negde oko trećina ljudi ima loše ocene na spoljnim proverama škola, a, s druge strane, imamo i izuzetno dobre direktore - rekao je Šarčević.

Ministar prosvete je najavio i da u 200 škola počinje obuka za upotrebu "elektronskog dnevnika". Biće uvedeno i elektronsko izdavanje svedočanstava i kao i vođenje dokumentacije.

M. Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA