≫ 

Vernici danas slave VAVEDENJE PRESVETE BOGORODICE: U Hilandaru je služba veličanstvena i u svemu carska (VIDEO)

Ovaj praznik slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica, u pratnji svojih roditelja Joakima i Ane, prvi put uvedena u hram Božji

  • 8

Vavedenje presvete Bogorodice je jedan od 12 velikih hrišćanskih praznika. Označava ulazak - uvedenje svete Bogorodice u hram.

DANAS JE JEDAN OD NAJLEPŠIH HRIŠĆANSKIH PRAZNIKA: Posebno će radosni biti oni koji su se VENČALI prošle godine!

Jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci biće obeležen danas u hramovima Srpske pravoslavne crkve i pravoslavnim domovima.

Prema predanju Bogorodica je jedina žena koja je stupila na tlo Svete Gore na svom misionarskom putovanju po povratku iz Svete Zemlje.

Ovaj praznik, obeležen crvenim slovom u bogoslužbenom kalendaru SPC kao zapovedni praznik, slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica, u pratnji svojih roditelja Joakima i Ane, prvi put uvedena u hram Božji.

Činom Vavedenja Marijinog, kaže jevanđelsko predanje, sveti roditelji ispunili su zavet da će porod, kojeg dugo nisu imali, "predati Bogu na službu".

Vavedenje presvete Bogorodice. Foto: ortodoxia.md Vavedenje presvete Bogorodice. Foto: ortodoxia.md

"Napred su išle device, sa zapaljenim svećama, a za njima presveta Deva, ukrašena carskim blagoljepnim haljinama, kako priliči kćeri carevoj i nevesti Božjoj", zapisano je u "Prologu" vladike Nikolaja Velimirovića.

Vavedenje je slava manastira Hilandar na Svetoj Gori, pa će bratstvo srpske carske lavre proslaviti praznik svoje zaštitnice i zaštitnice čitavog Atosa.

Uoči manastirske slave, služi se svenoćno bdenije uz učešće monaha iz drugih svetogorskih manastira i prisutnih gostiju. Sva služba je veličanstvena i u svemu carska. U manastiru se povodom slave sprema svečana trpeza i koljivo sa izobraženom ikonom Vavedenja i drugo koljivo za parastos svim ktitorima i priložnicima obitelji koji se služi istoga dana ali uveče.

U skladu sa drevnim običajem svake godine igumansko mesto na jedan dan preuzima iguman Svetog manastira Vatopeda.

Posebne bratske veze između Vatopeda i Hilandara utemeljene su još u vreme Svetog Save i Svetog Simeona Mirotočivog i svake godine za vreme manastirskih slava igumani dva manastira zamenjuju mesta.

Na pravoslavnim ikonama posvećenim ovom prazniku slika se Bogorodica u pratnji devojaka sa upaljenim voštanicama, a jedna od najlepših predstava je slavska ikona manastira Hilandar.

U Crkvi kralja Milutina u Studenici je jedna od najvrednijih i najbolje očuvanih fresaka sa istom scenom Vavedenja. Na slavskim ikonama Vavedenja slika se takođe i scena iz jerusalimskog hrama, u kojoj trogodišnju Mariju i njene roditelje prima prvosveštenik Zaharija, otac Jovana Preteče.

Šta danas ne sme da se radi, a šta mora:

– U te dane Crkva, svojom prvom zapovešću, poziva verni narod da ide u crkvu, na Službu Božju. I praznik se i slavi bogoslužbeno, na Svetoj liturgiji. Znači, nije dovoljno samo ne raditi na praznik, već taj dan treba posvetiti Gospodu Bogu svome, posvetiti duši svojojkaže otac Dušan Anđelković za Telegraf o praznicima obeleženim crvenim slovom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NAPOLEON

    4. decembar 2016 | 09:39

    Neka je srecno i blagosloveno svima koji danas slave krsnu slavu.

  • Toмислав

    4. decembar 2016 | 11:30

    Пресвета Богородице помилуј нас грешне.Срећан празник и крсна слава манастиру Хиландару,и васколиком Србству.

  • Vin dizel RIDDICK

    4. decembar 2016 | 14:01

    Fala na minusima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA