≫ 

TELEGRAF U ŠTABU NATO: Alijansa kreće u rat protiv pirata i hakera! (FOTO)

Zapaljiva situacija u Ukrajini, borba protiv Islamske države, ali i opasnost od sajber i hibridnih napada biće u fokusu ministarske konferencije NATO u Briselu, za koju je Telegraf.rs dobio ekskluzivnu pozivnicu

  • 7

Sajber i hibridne pretnje, opasnost od pirata, ali pre svega situacija u Ukrajini, borba protiv Islamske države i očuvanje mira u Avganistanu, ključna su pitanja koja će tokom naredna dva dana razmatrati ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO na konferenciji u Briselu. Konferencija se održava u štabu Alijanse, za koju je portal Telegraf.rs dobio ekskluzivnu pozivnicu. Kako je rekao generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, ministri će razmatrati najhitnije bezbednosne izazove sa kojima se Alijansa suočava.

NAJTEŽA ODLUKA: Danas je možda početak kraja Evropske unije

Pogledajte mapu NUKLEARNIH BOMBI: Nismo daleko od OZBILJNE OPASNOSTI (VIDEO)

U tom smislu, Stoltenberg je najavio da će se prvo razgovarati o saradnji NATO i Evropske unije. Kaže da je ta saradnja ključna za sve veće bezbednosne izazove.

- U vreme kada se miran poredak osporava na nove načine, NATO i EU treba da rade bliže nego ikada ranije. Tokom poslednjih nekoliko godina, bili smo u stanju da stvorimo novi zamah u našem partnerstvu - rekao je generalni sekretar NATO.

Foto: nato.int Foto: nato.int

Sastanak sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost ima za cilj, kako je izjavio, da produbi saradnju u sedam oblasti.

- Ta saradnja uključuje suzbijanje hibridnih i sajber pretnji. Radećimo zajedno u pomorskim operacijama, kao i na razvoj sposobnosti. Saradnja sa Evropskom unijom je važan način na koji je NATO projektuje stabilnost van granica naših zemalja - istakao je Stoltenberg.

- Sutra ćemo razgovarati i o napretku koji smo postignut u povećanju kapaciteta naših suseda na istoku i na jugu, uključujući i našu podršku koaliciji koja se bori protiv Islamske države, kao i obuku iračkih policajaca i nove pomorske operacije na Mediteranu - napomenuo je prvi čovek NATO.

Foto: nato.int Foto: nato.int

Kako je rekao, NATO ima višegodišnje iskustvo u projektovanju stabilnost na Zapadnom Balkanu i u Avganistanu.

- Prisustvo NATO-a u Avganistanu pokazuje našu dugoročnu posvećenost borbi protiv terorizma. To pomaže da se stabilizuje region i zaustavi protok migranata i izbeglica - kazao je Stoltenberg.

Ipak, najveći izazov u Evropi je Ukrajina. Zato će u sredu biti održan sastanak NATO i Ukrajine.

- Bezbednosna situacija u istočnoj Ukrajini je i dalje veoma ozbiljna. Prekid vatre se svaki dan krši, ponekad i stotinu puta. To je zato što teško naoružanje nije povučeno i samo 13 odsto opreme, registrovane od strane OEBS-a se trenutno prati. Kako se Ukrajina suočava sa agresivnim ruskim akcijama, NATO Ukrajini pruža snažnu političku i praktičnu podršku - izjavio je generalni sekretar Alijanse.

Foto: nato.int Foto: nato.int

Kaže da je ovonedeljni sastanak ministara inostranih poslova važan kamen temeljac za samit naredne godine, koji treba da bude prvi na kome će učestovovati novi američki predsednik Donald Tramp.

Koji će biti konkretan rezult ove ministarske konferencije, ali i kako funkcioniše misija Srbije pri NATO? Kakva je bezbednosna situacija u Briselu posle terorističkih napada, ali kako izgleda crkva Svetog Save u ozloglašenom Molenbeku, samo su neke od reportaža koje ćete ekskluzivno moći da pročitate na portalu Telegraf.rs

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

M. Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milence

    5. decembar 2016 | 13:41

    Pa ako se borite protiv hakera i pirata sa Kariba,sta ce Vam flote stacionirane u Sredozemlju?

  • CM

    5. decembar 2016 | 15:57

    Šta ce moraju da ratuju makar i virtuelno. To im je u krvi.

  • 13.Ratnik

    5. decembar 2016 | 14:23

    Cega se vi plasite,jer neko ko je mirne savesti nema potrebe da se naj taj nacin stiti. Ili ste se i vi uplasili slobode Asanza i njegove sposobnosti da vas razotkrije!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA