Apelacioni sud ukinuo uslovne kazne zatvora za paljenje ambasade SAD: Ponavlja se suđenje!

Apelacioni sud u svojoj odluci navodi da je prvostepena presuda delimično ukinuta jer je u tom delu "doneta uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka

  • 1

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom su osmorica optuženih bili osuđeni na uslovne kazne od šest do 10 meseci zbog paljenja američke ambasade 2008. godine posle mitinga "Kosovo je Srbija" i naložio da im se suđenje ponovi, objavljeno je danas na sajtu tog suda.

 

USLOVNE KAZNE ZA PALJENJE AMERIČKE AMBASADE: Osuđeni dobili od pet do deset MESECI!

 

Sud je međutim potvrdio presudu Draženku Nikoliću koji je zbog nasilničkog ponašanja uslovno osuđen na pet meseci zatvora s rokom provere od dve godine. Istom odlukom potvrđena je oslobađajuća presuda Aleksandru Erceru i Dušanu Sedlaru.

 

Oni su, za razliku od ostalih, pravosnažno oslobođeni optužbi da su 21. februara 2008. godine ispred ambasade SAD u Beogradu izvršili krivicno delo teško delo protiv opšte sigurnosti.

 

Prema Mladenu Nebrigiću postupak je obustavljen zbog smrti, tako da će se na ponovljenom suđenju na optuženičkoj klupi Višeg suda u Beogradu naći sedmorica optuženih. To su Dejan Vučković, Đorđe Tomin, Nikola Kosanović, Filip Backović, Dragan Marinkov, Marko Novitović i Milan Tomas.

 

Oni su optuženi da su ispred objekta ambasade Sjedinjenih Američkih Država "opšte opasnom radnjom izazvali opasnost za život i telo ljudi i imovinu većeg obima".

 

Foto: Profimedia/AFP

Foto: Profimedia/AFP

 

Terete se da su nakon mitinga ispred Skupštine Srbije "Kosovo je Srbija", oko 18.30 časova organizovano došli do američke ambasade i gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar u kome je poginuo Zoran Vujović.

 

Apelacioni sud u svojoj odluci navodi da je prvostepena presuda delimično ukinuta jer je u tom delu "doneta uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, jer je izreka presude nerazumljiva i protivrečna sama sebi i razlozima presude, kao i jer razlozi o odlučnim cinjenicama u potpunosti nejasni i u znatnoj meri protivrečni".

 

- Takođe, postoji i znatna protivrečnost između onoga što se o činjenicama koje su predmet dokazivanja navodi u razlozima presude o sadržini zapisnika o iskazima datim u postupku i samih tih zapisnika, zbog čega nije bilo moguce ispitati pravilnost i potpunost utvrđenog činjenicnog stanja, kao ni pravilnost primene krivičnog zakonika - navodi se u obralzozenju odluke.

 

Foto: Profimedia/AFP

Foto: Profimedia/AFP

 

Ambasada SAD nije postavila imovinsko pravni zahtev za odštetu, kao ni porodica Zorana Vujovića koji je izgoreo u požaru u ambasadi.

 

Više javno tužilaštvo u Beogradu je pre dve godine pokrenulo novu istragu o tome ko je i kakve propuste napravio tokom i nakon obezbeđivanja mitinga "Kosovo je Srbija".

 

I dalje je u toku je predistražni postupak protiv penzionisanih generala Stevana Bjelića, tadašnjeg nacelnika Beogradske policije Borivoja Tešića koji je komandovao Žandarmerijom, tadašnjeg načelnika Uprave policije MUP Srbije Mladena Kuribaka, kao i nekadašnjeg rukovodioca u Beogradskoj policiji Slobodana Vukolića i oficira iz vrha komande Žandarmerije Bojana Markovića i Zorana Raškovića, preneli su mediji.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srki

    5. decembar 2016 | 15:05

    Eee zasto je nisu zapalilindo temelja pa ako je bombardovanje Jugoslavije bilo legitimno zasto onda i ovo nije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA