≫ 

STIGLI REZULTATI NAJVEĆEG MEĐUNARODNOG TESTIRANJA UČENIKA: Kad vidite šta je sa Srbijom, neće vam biti dobro (FOTO)

Od bivših jugoslovenskih zemalja na listi su Hrvatska (36), Crna Gora (56) i Makedonija (70). Južna srpska pokrajina Kosovo je odmah posle Makedonije na 71. mestu

  • 6

Testiranje OECD (Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj), najveće međunarodno testiranje učenika, koje je obavljeno 2015. godine, a u kojem je učestvovalo 540.000 đaka iz 73 zemlje ili oblasti i čiji su rezultati objavljeni u utorak, doneli su manje-više očekivani raspored, prema kojiem je na samom dnu Kosovo, a Srbije nema na listi.

Naime, zbog "kašnjenja ministarstva sa procedurama" srpski petnaestogodišnjaci nisu obuhvaćeni novim PISA testiranjem učenika.

Prema rezultatima iz tri oblasti (matematika, čitanje, nauka), na samom vrhu liste se nalaze Singapur, Hong Kong i Japan, dok su na samom dnu Dominikanska Republika, Alžir i Kosovo.

Singapur je tradicionalno najbolji na PISA testiranju, a sada je poboljšao rezultate i njihov prosečan rezultat od 564 iz matematike ih svrstava na nivo koji je čak tri godine iznad njihovih vršnjaka iz SAD (470).

Pri samom vrhu su, osim Japana, specijalne kineske administrativne oblasti Hong Kong i Makau, dok je prva evropska zemlja na listi Estonija, koja se nalazi na petom mestu, a sledi ih Finska na osmom.

Irska je 12, Nemačka 13, Holandija 14, a Švajcarska je zauzela 15. mesto.

Ono što je interesantno, osim Nemačke, zemlje koje se vide kao lideri Zapadne Evrope nisu dobro plasirane, pa je Britanija na 23. mestu, Francuska na 26, Španija je zauzela 29. mesto, dok je Italija 33.

Kada je reč o Istočnoj Evropi, Slovenija je na 11. mestu, zatim Poljska 19, a devet mesta ispod je Rusija.

Od bivših jugoslovenskih zemalja na listi su Hrvatska (36), Crna Gora (56) i Makedonija (70). Južna srpska pokrajina Kosovo je odmah posle Makedonije na 71. mestu.

Po oblastima, raspored na ovom delu Balkana je sledeći:

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Matematika: Slovenija 14, Hrvatska 41, Crna Gora 54, Makedonija 69, Kosovo 71

Čitanje: Slovenija 14, Hrvatska 31, Crna Goira 55, Makedonija 70, Kosovo 72

Nauka: Slovenija 13, Hrvatska 37, Crna Gora 62, Makedonija 70, Kosovo 71

S druge strane, na severnoameričkom kontinentu ubedljiva je Kanada koja zauzima ukupno sedmo mesto (deseta iz matematike, treća iz čitanja, sedma iz nauke), dok su Sjedinjene Američke Države tek 31 po ukupnom rezultatu (40 iz matematike, 24 iz čitanja i 25 iz nauke).

PISA testiranje, najveća međunarodna provera postignuća učenika, obavlja se svake tri godine i testiraju se učenici koji napune 15 godina. Srbija će prema najavama bivšeg ministra prosvete Srđana Verbića učestvovati u testiranju 2018. godine, a rezultati će biti bojavljeni godinu dana kasnije.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Srbija je u programu bila od 2001. godine, od kada su sa srpskim đacima realizovana četiri ciklusa istraživanja - 2003, 2006, 2009, i 2012,. godine, a poslednje testiranje je preskočeno zbog "kašnjenja u proceduri".

Potvrda da Srbije neće biti na novoj listi je stigla još 2014. godine, a tadašnji ministar Verbić je rekao da je od Organizacije za ekonomsku saradnjuu (OECD) traženo da se naknadno uključimo u program, ali je odgovor bio negativan.

- Realno, jesmo previše zakasnili. Nismo na vreme potpisali ugovor, nisu bili rešeni finansijski problemi i to nas je sad sačekalo - rekao je Verbić.

Mediji su tada pisali da je za kašnjenje sa procedurama kriva prethodna vlada, u kojoj su ministarstvo prosvete vodili Žarko Obradović pa Tomislav Jovanović.

Ipak, na prethodnom testiranju pokazalo se da je trećina srpskih 15-godišnjaka funkcionalno nepismena.

(Telegraf.rs / B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA