≫ 

Otkriveno kako je Putin pobedio Trampa ove godine

Kakva god da je bila 2016. godina, najzaslužniji za to je Vladimir Putin

  • 2

Magazin Tajm je u svom tradicionalnom izboru proglasio Donalda Trampa za ličnost godine, ali postoje mišljenja da je Vladimir Putin trebalo da ponese titulu najznačajnije osobe u 2016.

>>> PUTIN PRAVI NOVO CARSTVO: U ovome su do sada uživali samo moćnici, a sada će i narod osetiti KVALITET KREMLJA

Poznati britanski novinar Džonatan Fridlend je u svojoj kolumni za Gardijan napisao zbog čega smatra da ruski predsednik mnogo više zaslužuje da se nađe na naslovnoj strani decembarskog izdanja Tajma.

- Ne mislim da je izbor Trampa pogrešan iz moralnih razloga. Ova odluka se donosi na osnovu tog koliki je značaj te osobe bio u protekloj godini bez obzira da li je činio dobre ili loše stvari. Zbog toga ne smatram ni da je uzbor Adolfa Hitlera 1938. godine bio moralno nedopustiv.

Pobeda Trampa na predsedničkim izborima svakako je najznačajnija vest, ali jedna druga osoba završila je godinu sa zadovoljnim smeškom na licu jer je ostvarila skoro sve svoje snove - njegovo ime je Vladimir Putin.

Od Alepa do Bele kuće, od medijske bitke do Bregzita, sve se odvijalo u njegovu korist. Naravno, ne bilo tačno reći da je on potpunosti zaslužan za sve to, ali činjenica da je barem na neki način imao uticaja u svim najznačanijim događajima čini ga stvarnim pobednikom u 2016. godini.

Počevši od Sirije, gde je uprkos protivljenju Amerike i Evropske unije Rusija učestvovala u nemilosrdnom bombardovanju Alepa. Napad armije lojalne predsedniku Asadu i vazdušna podrška ruske avijacije uzrokovali su smrt hiljade civila, ali svet nije učinio ništa da spreči humanitarnu katastrofu.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Ali, Putinu je u godini na izmaku imao još mnogo razloga za zadovoljstvo. U novembru su na izborima u Moldaviji, Bugarskoj i Estoniji pobedili pro-ruski nastrojeni kandidati, a čini se da će se taj trend nastaviti i u 2017. Predstojeći predsednički izbori u Francuskoj, gde se glavni favoriti Fransao Filon i Mari le Pen zalažu za normalizaciju odnosa sa Rusijom, predstavljaju situaciju u kojoj Putin ne možeda izgubi.

Bregzit je bio još jedno izjašnjavanje naroda koje je išlo Putinu u prilog. Referendum o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije je bio poklon za čoveka koji slabljenje Evrope vidi kao svoj strateški cilj. Idealno bi za njega bilo da se Evropska unija raspadne, a onda Rusija jednu po jednu državu stavi pod svoj uticaj. Odlaskom Britanije Evropska unija je ostala bez članice koja je najglasnije upozoravala na rusku opasnost.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ali, najslađa Putinova pobeda dogodila se osmog novembra, kada je Tramp izabran za novog američkog predsednika. Tokom kampanje američki milijarder nije krio da se divi Putinu, koji nije ostao dužan da mu se na neki način oduži. Postoje osnovane sumnje da iza upada u mejlove Demokratske partije tokom izborne kampanje stoje ruski hakeri, koji su te podatke prosledili Džulijanu Asanžu. Likiviks je objavio podatke koji su u izvesnoj meri sigurno doprineli porazu Hilari Klinton.

Putin možda nije uradio sve sam, ali, svejedno, postigao je istorijski uspeh. Kakva god da je bila 2016. godina, a bila je grozna, najzaslužniji za to je Vladimir Putin - zaključio je Fridlend.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA