≫ 

Otkriven zaboravljeni drevni grad u Grčkoj: Star je 2.500 godina, a blago se krije ispod ruševina na misterioznom brdu (FOTO)

Naučnici su pretpostavljali da nije u pitanju neko značajno otkriće, pošto se o nekim ostacima znalo već 200 godina

  • 4

Arheolozi u Grčkoj otkrili su  izgubljeni drevni grad, star čak 2.500 godina. Naučnici sa Univerziteta u Geteborgu (Švedska) i Univerziteta u Bornmutu (UK) istraživanje su započeli u selu Vlohods, koji se nalazi 300 km severno od Atine.

Ove piramide su misterija za ceo svet. Niko za njih nije čuo, a samo nekolicina ih je videla (FOTO) (VIDEO)

Naučnici su pretpostavljali da nije u pitanju neko značajno otkriće, pošto se o nekim ostacima znalo već 200 godina, piše Independent.

- Jedan kolega i ja smo naišli na nalazište prošle godine dok smo radili na drugom projektu i odmah smo shvatili njegove velike potencijale. Misterija je zašto niko još nije istražio ovo brdo - rekao je rukovodilac tima Robin Renlund.

Tim arheologa, koji se sastoji od naučnika iz Eforata za starine Kardice grčkog Ministarstva kulture, otkrio je ostatke kula, zidova i gradske kapije na vrhu i padinama brda.

Oni se nadaju da će izbeći iskopavanja i koristiti georadare koji omogućavaju da ruševine ostanu u istom stanju u kakvom su ih i zatekli.

U prve dve nedelje rada na terenu u septembru, otkrili su grnčariju i novac iz perioda oko 500. godine pre nove ere.

Arheolozi pretpostavljaju da je grad cvetao od četvrtog do trećeg veka pre nove ere, a da je zatim napušten - verovatno usled rimskih osvajanja.

Drugi projekat na terenu planiran je u avgustu sledeće godine.

- Vrlo malo znamo o drevnim gradovima u ovom regionu i mnogi naučnici su verovali da je zapadna Tesalija bila zabačena oblast u drevnoj prošlosti. Zbog toga naš projekat popunjava značajnu šupljinu u znanju kada je reč o ovoj oblasti i dokazuje da će na grčkom tlu biti otkriveno mnogo ostataka - kaže Renlund.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RIDDICK

    14. decembar 2016 | 22:44

    Pa na svakoj planeti je horizont ravan jer ste vi bez mozga mali ko prašina . Galaksije su ravne a ne planeti zato teleskope u ruke sveske olovke lenjir gumicu oštraljku lampu I jedan poklopac od kante okrugli I sami testirajte I uverićete se da je zemlja okrugla jer će svetlost od lampe osvetliti ceo poklopac bilo ispod njega ili iznad kako god obrnete . Da je zemlja ravna dan bi bio 24 sata dnevno gde god sunce bilo zato ne mlatite I zahvalite bogu za loptu jer da nije nje naša inteligencija bi bila 1 posto jer bi živeli u pećinama pod zemljom. Meni je satelitska antena okrenuta ka nebu a ne pod uglom a I da je pod uglom nebi hvatala zemaljske predajnike već satelit bez kojeg zemaljski predajnici I telrkomunikacijona oprema nebi mogla da funkcioniše no bi bilo ko za vreme 2 svetskog rata čekaš 2 sata da signal stigne do amerike I da te spoje u posti sa tim koga zoveš . Sunce ne zalazi u ključalu vodh ko što vi verujete uzdignite se malo pustite se blata I ove propale planete na kojoj svakog minuta oboli 1 osoba ako ne I 1001 .

  • Dr za rock and roll....

    14. decembar 2016 | 22:06

    Malo je ravno u horizontu za okruglu zemljju koja kao leti .....Gde mi zivimo???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA