≫ 

GDE SMO MI, A GDE JE EU: Ne biste verovali koliko Srbi pročitaju knjiga godišnje i koliko često idu u pozorište!

Daleko su lošiji utisci kad je reč o poseti baletskim predstavama i operi

  • 7

Građani Srbije čitaju knjige i idu u pozorište koliko i prosečni žitelji Evropske Unije, što je podatak iz istraživanja o kulturnim potrebama i navikama građana Srbije, a istraživale su Bojana Subašić i Bogdana Opačić iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

 

NOVA GODINA u društvu odabranih KNJIŽEVNIH DELA!

 

Bojana Subašić je rekla da se istraživanje koje je uradila sa koleginicom odnosi na 2015. godinu, te da je ovo treći put u proteklih pet godina da se takvo istraživanje sprovodi.

 

- Imamo stabilnu publiku u kulturi. Oni koji vole i posećuju događaje iz kulture činili su to isto i 2010. godine i 2015. godine. To je čitavih 17 procenata od ukupnog broja stanovništva - kazala je Subašić.

 

Ona kaže i da pasivnu publiku čini 30 odsto građana Srbije, te da na njih treba usmeriti svu animaciju.

 

- Kada uporedimo naša istraživanja sa onim Eurobarometra vidimo da se naši građani ponašaju kao prosečni žitelji EU, što važi za posetu pozorištima, odlazak u biblioteku - navodi Subašić.

 

Foto: Promo/Melos Estrada

Foto: Promo/Melos Estrada

 

Daleko su lošiji utisci kad je reč o poseti baletskim predstavama i operi.

 

- Tu razlog nije nezainteresovanost građana, već nepostojanje infrastrukture i to naročito u ruralnim sredinama - kaže Subašićeva.

 

Bogdana Opačić ističe da u Srbiji gotovo 40 odsto građana niti ima želju da posećuje kulturne događaje niti ih posećuje.

 

Zato, uverena je, treba da se radi na tome da se građani zainteresuju za kulturne događaje i to pre svega treba da čine obrazovne ustanove, turističke zajednice i udruženja građana, naravno, zajedno s ustanovama kulture.

 

Za nju je, kaže, intresantan podatak da građani Srbije čitaju koliko i prosečni žitelji Evropske Unije.

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

- Čak 60 odsto građana Srbije je u proteklih godinu dana pročitalo barem jednu knjigu, a četvrtina je pročitala i do tri knjige. Žene su više zainteresovane za sadržaje iz kulture, a zatim mladi i visokoobrazovani građani. Najstariji imaju želju i volju, ali ne posećuju dovoljno - kazala je Opačić.

 

Televiziju, međutim, kako navodi, gleda gotovo 93 odsto građana Srbije i to najviše filmove, političke i informativne emisije i kvizove. Emisije iz kulture gleda 45 procenata građana.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    16. decembar 2016 | 13:43

    I sve to ,zahvaljujuci -entuzijastima i potrebom naroda za - kulturom.... (Naravno,svako ima pravo na - izbor.Ali pogledajte "Sajam knjiga",koji ne bi ni postojao, da nema privatbih izdavaca,i naroda,koji uprkos bedi,ipak kupuje - knjige.)...

  • Apsurd

    15. decembar 2016 | 08:27

    Ако у овој и оваквој еконмској ситуацији ћитамо и идемо у позориште колико и просечан ЕУропљанин, то значи да би нормалнијим условима били бар 2 пута изнад њиховог просека! Докле више с том причом да смо ми "необразовани и нбекултурни " а ЕУропа сва "паметна и културна" ???

  • Dragana

    16. decembar 2016 | 09:38

    Kad bi moglo da se živi od jedne plate građani bi više posećivali kulturna dešavanja. .cene idu gore a primanja ista. .svako zna da uživa. .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA