≫ 

IMA LI RAZLOGA ZA DRAMU: Koliko je, zapravo, zagađen vazduh u Srbiji? Misterija o tome zašto su aparati za merenje OTKAZALI

Nedostatak podataka odmah je pobudio teorije zavere, pa mnogi misle da je vazduh toliko zagađen da o tome ne sme da se govori

  • 1
MAGLA U BEOGRADU Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Nakon nedelje stabilnog vremena u kojoj je aerozagađenje u pojedinim mestima bilo i pet puta veće od dozvoljenog, mnoštvo građana Srbije počelo je pomno da prati sajt Agencije za zaštitu životne sredine, tačnije SEPA mapu koja pokazuje šta to udišemo. A onda su ti podaci nestali.

OVO SU NAJZAGAĐENIJE ULICE U BEOGRADU a svakog dana prolazite kroz njih! (FOTO)

Nedostatak podataka odmah je pobudio teorije zavere, pa su mnogi već počeli da spekulišu kako je vazduh toliko zagađen da više o tome ne sme ni da se govori. Međutim, u pitanju je samo tehnički problem koji je već danas rešen.

- Dva dana smo imali problem sa sistemom objavljivanja podataka. To nije privi put, jer sistem je uveden 2008. godine. Ono sa čim nismo imali problem jeste oprema na terenu, te su se sva merenja obavljala redovno, iako je prenos tih podataka na sajt bio trenutno onemogućen - rekao je za "Blic" Tihomir Popović, načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha pri Agenciji za zaštitu životne sredine.

Današnji podaci SEPE pokazuju da je na području Beograda dobar kvalitet vazduha izmeren na Mostaru, prihvatljiv je na Vračaru, a zagađen u Savamali, Obrenovcu i na Novom Beogradu. Stanovnici ovih delova grada verovatno se najviše raduju promeni vremena koja je najavljena u večernjim satima i koja bi trebalo da donese olakšanje za njihova puća.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bob

    15. decembar 2016 | 08:28

    Nista me ne iznenadjuje grejemo se pretezno ugljem najgorim zagadjivacem sto postoji umesto da se investira za cistu energiju ,ali treba mnogo para a i svest ljudi do tada uzivajmo u monoksidu?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA