JELKU SA BUSENOM SAČUVAJTE I POSLE PRAZNIKA: Na vrh postavite OLOVKU, pa tek onda UKRAS, i držite je što dalje od radijatora!

JKP "Zelenilo Beograd" apeluje na građane da kupuju jelke sa busenom, jer time utiču na zaštitu životne sredine i sprečavanju seče mladih stabala četinara

  • 6

Javno komunalno preduzeće "Zelenilo Beograd" će i ove godine za novogodišnje i božićne praznike prodavati jelke sa busenom u rasadnicima u Ulicama Vojvode Stepe 405 i Marije Bursać bb u Zemunu, kao i u cvećarama na Cvetnom trgu i Kanarevom brdu.

NOVOGODIŠNJI UKRASI MOGU DA VAS UBIJU: Lampioni, sijalice i lampice mogu da izazovu strujni udar

U zavisnosti od visine, jelke sa busenom koštaju od 1.300 do 2.500 dinara, navodi se u saopštenju "Zelenila Beograd".

Za one sugrađane koji žele dodatno da ukrase svoj dom ili nemaju dovoljno prostora za jelku, ovo preduzeće u svojim cvećarama na Cvetnom trgu i Kanarevom brdu u ponudi ima posebne stone novogodišnje aranžmane, od 550 do 1.400 dinara.

JKP "Zelenilo Beograd" apeluje na građane da kupuju jelke sa busenom, jer time utiču na zaštitu životne sredine i sprečavanju seče mladih stabala četinara.

- Posle praznika sugrađani jelku mogu da posade u svojim dvorištima, ali moraju da imaju na umu da će ona u narednim godinama izrasti u visoko drvo, pa zato pažljivo treba da odaberu mesto za sadnju. Takođe, moraju da vode računa da sadnicu ne posade suviše blizu objekta, a ukoliko nemaju adekvatno mesto za sadnju, mogu da je donesu u naše rasadnike, kako bi je radnici "Zelenila“ posadili na unapred planiranim površinama u Gradu.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Na ovaj način produžavamo život četinara ali i istovremeno utičemo na povećanje zelenih površina u prestonici, što je neophodno i korisno”, navode iz "Zelenilu".

Takođe, savetuju građane na koji način treba pravilno da okite jelku i kako da je sačuvaju i posle praznika.

"Jedno od mogućih načina da se sačuva vrh, jeste da se uz vrh postavi olovka, pa tek onda ukras.

"Jelku takođe ne treba postaviti blizu grejnog tela. Tokom praznika potrebno je da se jelka redovno orošava i zaliva odstajalom vodom sobne temperature, kao i da se održava umerena vlažnost supstrata.

Foto: Flickr/Aleksandar Cocek Foto: Flickr/Aleksandar Cocek

- Kada prođu praznici, drvo ne treba da se odmah iznosi napolje na mesto sadnje, već je potrebno da se obezbedi period prilagođavanja. Najbolje bi bilo da se jelka ostavi nekoliko dana u hodniku, a potom da se posadi u odgovarajućim uslovima - kada zemlja nije zamrznuta, odnosno kada spoljna temperatura nije ispod nule - objašnjavaju u "Zelenilu".

(Telegraf.rs/Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dada

    16. decembar 2016 | 13:24

    Koliko gradsko zelenilo placa kad im se vrati jelka posto kazu da imaju predvidjene povrsine za sadnju.Sta oni ce skupo da prodaju a dzabe da uzmu.

  • Ljudmila

    16. decembar 2016 | 13:43

    Vrlo rado bih kupila jelku sa korenom, ali sta posle.Nemam bastu, terasu, nemam auto, prema tome, ne dolazi u obzir. Mozda bi trebalo osmisliti sakupljanje jelki onih, koji nemaju mogucnost da ih posade, Zelenilo bi moglo da razmisli o ovome

  • Vladimir

    17. decembar 2016 | 09:09

    Nemojte da propadnu kinezi i njihove jelke

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA