Ovaj grad u Srbiji je pun dece asmatičara, karcinom pluća u ekspanziji

- Broj asatmatičara je kod nas možda nešto veći u odnosu na neke druge, zdravije sredine. Mnogo je male dece astmatičara - kaže pneumoftiziolog Doma zdravlja "Dr Đorđe Kovačević“ doktor Aleksandra Spasojević

  • 2

Broj obolelih od karcinoma pluća u Lazarevcu se povećava, a najveći problem ljudi sa ovog područja, kada su plućne bolesti u pitanju, jeste astma od koje oboleva i sve veći broj dece.

(EKSKLUZIVNO) Donela je u Srbiju "Kastrovu" vakcinu protiv raka, ali ćemo na nju još da čekamo (FOTO) (VIDEO)

Zagađenje koje je prisutno kada počne grejna sezona, predstavlja veliki problem za osobe sa astmom i obolele od hronične opstruktivne bolesti pluća, a naročito su mala deca izložena respiratornim infekcijama pluća.

- Problem Lazarevca su, to primećujem, a verovatno i svi vi ostali, niski dimovi koji se spuštaju iz ložišta, što pogoršava opštu sliku - kaže pneumoftiziolog Doma zdravlja "Dr Đorđe Kovačević“ doktor Aleksandra Spasojević za Prave novine.

Svako sedmo dete u Srbiji boluje od astme!

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

Što se tiče astme ona je prisutna, pogotovo u periodu od novembra do februara, a sa pogoršanjem zimskih vremenskih uslova, dolazi i do pogoršanja stanja pacijenata obolelih od astme.

- U ekspanziji je i karcinomi pluća. Tuberkuloze u Lazarevcu nemamo mnogo. Obično se u ovoj ambulanti svake godine dijagnostikuje od 16 do 18 slučajeva na oko 60.000 ljudi, jer sam ja jednini pulmolog pa imam uvid u kompletno stanje. Ove godine bilo je svega pet obolelih, što ukazuje na trend smanjenja, ali je veliki broj obolelih od astme i karcinoma pluća - rekla je dr Spasojević i dodala: 

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

 

- Broj asatmatičara je kod nas možda nešto veći u odnosu na neke druge, zdravije sredine. Mnogo je male dece astmatičara, i nije tu samo RB „Kolubara“ problem, zato što uglavnom ti vetrovi idu na drugu stranu, veći problem predstavljaju individualna ložišta i dim koji se od visokog pritiska spušta i njemu su najviše izložena i deca i odrasli“.

(Telegraf.rs / Prave novine)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • IvanZP

    20. decembar 2016 | 18:54

    A susionica uglja nije problem?

  • Vladimir

    21. decembar 2016 | 08:02

    Isti je problem u kragujevcu. Toplana nema godinama filtere na dimnjacima. Sami sebe trujemo i ubijamo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA