Svaki sedmi par u Srbiji ima problema sa sterilitetom

Najave o mogućnosti za vantelesnu oplodnju o trošku države u privatnim klinikama, kao i o otvaranju banke polnih ćelija do kraja 2013. godine pružaju dodatnu nadu parovima

  • 0

U Srbiji, prema procenama stručnjaka, svaki sedmi bračni par ima problema sa sterilitetom.

Najave o mogućnosti za vantelesnu oplodnju o trošku države u privatnim klinikama, kao i o otvaranju banke polnih ćelija do kraja 2013. godine pružaju dodatnu nadu tim parovima.

Vantelesna oplodnja o trošku države ove godine će moći da se obavlja i u privatnim ginekološkim ustanovama, pošto je Republički fond za zdravstveno osiguranje dobio odobrenje Ministarstva zdravlja da ponovo sklopi ugovore s privatnicima. 

Portparol RFZO Sanja Mirosavljević rekla je Tanjugu da je takva odluka doneta pošto su kapaciteti u državnim ustanovama počeli da se pune i da se stvaraju liste čekanja. Kako je kazala, Republička stručna komisija će definisati kriterijume i uslove koje privatnici moraju da ispune ako žele da uđu u program, a potom će biti sproveden i tender.

Do sredine prošle godine parovi su na vantelesnu oplodnju upućivani i u šest privatnih klinika, sa kojima ugovor od tada nije obnovljen, jer je procenjeno da sve prijavljene parove mogu da prime četiri državne klinike - KC Srbije, KC Vojvodine, KC Niš i GAK "Narodni front". 

Nedavno je najavljeno da će to uskoro biti moguće i u Zemunskoj bolnici, kao i bolnici u Subotici. 

Parovi u Srbiji imaju pravo na dva besplatna pokušaja vantelesne oplodnje, a Grad Beograd finansira i treći. Kako je ranije rekao direktor Instituta za ginekologiju i akušerstvo KC Srbije dr Aleksandar Ljubić, na intervenciju se čeka do šest meseci.

Ljubić dodaje da se za treći pokušaj prijavilo 170 pacijenata i da će postupak biti obavljen u tom institutu ili u GAK "Narodni front".

Dosadašnji uspesi u Institutu za ginekologiju su oko 38 odsto, što znači da toliko žena koje uđu u program i začnu.

Vantelesnu oplodnju država je počela da finansira od 2006. godine, a do sada je više od 7.000 parova upućeno na program.

Mnogi parovi iz Srbije često pomoć potraže i u inostranstvu, najčešće u Českoj, Sloveniji, Rusiji i dugim zemljama.

Nada za mnoge parove sa sterilitetom, koji su iscrpeli sve mogućnosti lečenja, jeste i osnivanje banke polnih ćelija, za šta je potrebno 1,6 miliona evra. U Upravi za biomedicinu nadaju se tome da će KC Srbije do kraja 2013. godine uz pomoć Ministarstva zdravlja uspeti da otvori tu banku reproduktivnog materijala.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA