Virus "ferari" i virus gripa zajedno haraju po Beogradu i Srbiji!

- Norovirus je stomačni virus koji napada organe za varenje i kod odraslih i kod dece, a pre svega se manifestuje kroz dijareju i povraćanje. Zovu ga "ferari" jer dođe i prođe tako brzo pogotovo kod školske dece - objašnjava epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović

  • 3

Učionice škola nižih razreda i vrtići maltene su desetkovali stomačni norovirus prozvan "ferari", virus gripa i druge respiratorne infekcije koje koje haraju Srbijom. Profesor Branislav Tiodorović, epidemiolog u penziji, nada se da će temperture koje su danima oko ili ispod nule zaustaviti njihovo širenje.

Grip ubica stigao u Srbiju! Evo kako da ga prepoznate

STOMAČNI VIRUS HARA SRBIJOM: Ovo su simptomi, a evo kako da se zaštitite!

Tiodorović objašnjava da je trenutno u curkulaciji miksovana infekcija enterovirusa i gripa A (H3N2) i B.

- Norovirus je stomačni virus koji napada organe za varenje i kod odraslih i kod dece, a pre svega se manifestuje kroz dijareju i povraćanje. Zovu ga "ferari" jer dođe i prođe tako brzo pogotovo kod školske dece. Traje jedan, dva dana a deluje dramatično.

- Deca imaju dijareju, povraćaju, ali retko kad imaju temperaturu. Posle dan dva do prođe i svi se pitaju šta to bi. Međutim, oboljenje se može da se nastavi sa respiratornimn virusima koji ne mora da bude samo grip, pa da traje nekoliko dana uz povećanje temperature  - kaže Tiodorović.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ohmega1982 Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ohmega1982

U nedelji iza nas, prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", registrovano je 6.876 obolelih koji su imali oboljenja slična gripu, a najviše pacijenata bilo je upravo među decom starosti od pet do 14 godina.

- U odnosu na isti period prošle godine, u nedelji od 12. do 18. decembra registrovano je više obolelih od obolenje sličnih gripu - navodi se u izveštaju "Batuta".

U toj nedelji grip je potvrđen kod 13 osoba i to u Beogradu, kao i na teritoriji Južnobačkog, Raškog, Jablaničkog, Pčinjskog, Mačvanskog, Srednjebanatskog, Severnobačkog, Severbnobanatskog i Južnobanatskog okruga.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Tidorovič kaže da je intenzitet gripa u Srbiji još nizak.

- Nismo prešli u srednji intenzitet koji već postoji u Finskoj, Francuskoj, Holandiji, a što znači da se grip polako širi. On je u cirkulaciji sa enterovirusima.

- Ovo zahlađenje bi, inače, trebalo da ih zaustavi jer su svi virusi na malo ili skoro neaktivni kada temepratura padne ispod četiri, pet stepena. Najviše im odgovaraju temperature između četiri i osam, do deset stepeni. Tada se najviše širi a i ljudi se tada više kreću - objašnjava on.

(Lj. R. - lj.racic@telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eva

    23. decembar 2016 | 15:01

    Ma..pustili u vazduh nesto i u vodu...da bi kupovali lekove....

  • SVožd

    23. decembar 2016 | 15:08

    Svasta ce da izmisle, zamisli Ferari? Ja reko varburg, spor i dimi puno !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA