Ako vas uhvate da bacate petarde, platićete vrlo ozbiljnu kaznu!

Takođe, i Zakon o javnom redu i miru predviđa da ko paljenjem pirotehničkih proizvoda narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana, kazniće se novačnom kaznom

  • 10

Sačuvajte i novčanik, a pre svega ruke, pa se manite petardi

VISOKE KAZNE ZA PETARDE: Ako dete počini prekršaj, roditelji će morati da plate PAPRENE KAZNE

MOLIMO VAS, PREKINITE DA BACATE PETARDE! Godišnje, 5.000 ljubimaca UGINE od SRČANOG UDARA!

S obzirom na praznike, i na sve agresivniju i upotrebu pirotehnike sredstava, policija je počela pojačano da kontroliše njihovu uličnu prodaju, a svi koji ih budu neovlašćeno prodavali i koristili, biže sankcioni u skladu sa zakonom.

Policijska uprava u Vranju podseća na drakonske kazne:

Printskrin: Youtube / Nixa Zizu Printskrin: Youtube / Nixa Zizu

- Zakon o prometu eksplozivnih materija predviđa da su kazne za pojedinca od 10.000 do 50.000 dinara ili kaznu zatvora do 30 dana, a organizacija udruženog rada ili drugo pravno lice kazniće se novčanom kaznom od 100.000 do 2.000.000 dinara.

Takođe, i Zakon o javnom redu i miru predviđa da ko paljenjem pirotehničkih proizvoda narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana, kazniće se novačnom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 časova.

- Ako se prekršaj izvrši u grupi od tri i više lica, kazniće se kaznom zatvora od 30 do 60 dana, a pirotehnička sredstva biće im oduzeta - kažu iz PU Vranje.

Foto: Flickr/yaruman5 Foto: Flickr/yaruman5

Iz policije podsećaju da usled nepravilne upotrebe pirotehnike može doći do teških povreda sa trajnim posledicama po zdravlje, nastanka požara i eksplozija, uznemiravanja građana i narušavanja javnog reda i mira.

Policija apeluje na građane da ne kupuju pirotehnička sredstva od neovlašćenih i nestručnih lica i na mestima koja za to nisu predviđena i odobrena, kao što su pijace, ulične tezge i kod uličnih prodavaca koji vrše nedozvoljen promet pirotehničkih sredstava.

(Telegraf.rs / Ok radio)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    23. decembar 2016 | 22:06

    A kako je legalna prodaja petardi po prodavnicama pirotehnickih sredstava, a bacanje petardi je nelegalno?

  • Tužno

    23. decembar 2016 | 23:07

    Kad neka deca mogu da pale ljude I da ne budu kaznjena, moze I moje dete da baca petarde. Bas kao sto smo mi nekada radili

  • Miša

    23. decembar 2016 | 21:19

    Bitno da nam pare uzimaju a kriminalac kada izbode nekoga na ulici zadrzava se 48 h a ako su godine u pitanju odredjeno mu je 10g a posle zmanje za 7

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA