SELO KAO IZ BAJKE, A U SRBIJI: Nema slađeg mesta na svetu trenutno (FOTO)

Učiteljica u seoskoj osnovnoj školi Piroška Berta, došla je na ideju da se napravi medeno selo od slatkih kućica

  • 4

Da slatke medene kuće iz bajke Ivica i Marica zaista postoje, uverili smo se kada smo pronašli čitavo selo medenih kuća napravljenih povodom adventskih svečanosti i Božića koji se proslavljava 25.decembra po Gregorijanskom kalendaru.

U ovom selu žive oni koji zaboravljaju, ali njih niko ne zaboravlja: Žive sasvim normalno, a ne znaju jednu važnu stvar (VIDEO)

Šesnaest remek dela napravljenih od testa za medenjake izložena su u etno kući "Torontal“ u Ruskom Selu u blizini Kikindi i plod su talentovanih i kreativnih žena iz ovoga mesta, koje svake godine veliki hrišćanski praznik obeležavaju u svečanoj i prazničnoj atmosferi.

Do sada su izlagale svoje ručne radove, gde su povodom novogodišnjih i Božićnih praznika ručno heklale, vezle i tkale male ukrase.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Međutim, ove godine učiteljica u seoskoj osnovnoj školi Piroška Berta, došla je na ideju da se napravi medeno selo od slatkih kućica:

Božić je praznik pun rituala i simbolike, a pre svega narodnih običaja. Pravljenje tradicionalnih medenjaka povodom Božića i Badnjeg Dana je običaj koji svaka porodica poštuje.

- Slatki medeni kolači u raznim oblicima deo su naše novogodišnje svečanosti. Ove godine po prvi put odlučila sam da pozovem sve vredne domaćice da se oprobaju u pravljenju slatkih kuća, a zatim i da napravimo izložbu "medeno selo“.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ponosna sam na na naše domaćice koje su pokazele kreativnost i volju - rekla nam je gospođa Berta.

Male i velike kuće, kućice sa ogradom i jelkama, seoska crkva, pa čak i Vatrogasni dom blještali su u adventskoj nedelji u malom medenom selu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Beli stolnjak koji je predstavljao snežni prekrivač dopunio je prazničnu atmosferu u ovom najslađem selu u Srbiji, dok su svetlucave lampice predstavljale ulično osvetljenje malog medenog sela.

Ildiko Lacko, napravila je medenu kuću sa ogradom, dvorištem, jelkom i bunarom:

- Testo pravimo kao za medenjake, ne sme biti ni previše mekano, koristim stari tradicionlani recept u koji se stavlja cimet i mleveni karanfilić, a neko stavi i mešavinu začina napravljenih baš za medene kolače - kaže Ildiko.

Ova vredna domaćica objašnjava da je ceo proces pravljenja medenih kuća zahtevan. Jedan dan se peku kore po tačno određenom šablonu koji je sama pravila:

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Uzmete malo tvrđi karton i na njemu napravite šablon kakav želite, morate paziti da se testo suviše ne prepeče. Sledećeg dana spajate kućicu od jestivog lepka koji se pravi od belanaca i šećera u prahu. Ukrašavanje kućice radite onako kako vi želite, neko stavlja i šarene bombone, ali ja sam želela da sve bude u prazničnom duhu - priča ona.

Nikoleta Pataki sa svojim suprugom napravila je najveću medenu kuću u ovom selu. Njena slatka kuća sa prostranim dvorištem, ogradom, borovima i jelkicama pravo je slatko remek delo:

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Utrošila sam nekoliko kilograma šećera, brašna. Za moju slatku kućicu stavila sam mešavinu začinu za medenjake. Kuću sam sama smislila, a pravila sam je punih sedam dana. Najteže je oblikovanje, sečenja a potom lepnjenje, jednom kada zalepeite, a šećer se brzo sa belancima lepi više ne možete da prepravljate - kaže nam Nikoleta koja je prava umetnica u pravljenju medenjaka u raznim oblicima.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ovaj put vrednim domaćicama pridružile su se i žene iz susednog mesta Nova Crnja, koje su u ovo slatko selo donele crkvu.

Ovaj put imali smo potpuno uređeno selo sa vatrogasnim domom i crkvom.

Kako bi dočarale novogodišnje praznike koji se ne mogu zamisliti bez snega, svaka kuća posuta je belim šećerom u prahu, jer kako kažu u ovom malom slatkom mestu sneg je već uveliko pao.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Tradicionalne medene kuće prvi put napravio je pre više od sto godina jedan pekar iz Nemačke po uzoru na medenu kuću iz bajke Ivica i Marica, od tada one postaju nezaobilazan jestivi ukras koji se najčešće neguje i pravi u rimokatoličkim društvima, najčešće povodom Božića.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Običaj je da se medene kuće čuvaje do idućeg Božića kada se prave nove i predstavljaju simbol mira i sreće u svakom domaćinstvu.

Medeno selo, kako su nam rekle vredne domaćice prvi put je ove godine napravljeno u Banatu i u njihovom udruženju "Torontal“.

Naredne godine očekuje se da će selo biti veće za više medenih kuća koje svakako predstavljaju radost svima koji još uvek veruju u bajke.

(Dragana Starčević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA