Grabar Kitarović: Hrvatska se ne trka u naoružanju sa Srbijom, ali i nama treba jako naoružanje!

Nabavka "migova" za Srbiju legitimna je potreba da osigura svoje nebo, kazala je Grabar Kitarović

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da se Hrvatska ne trka u naoružanju sa Srbijom, ali da će nabaviti novu borbenu eskadrilu i američke helikoptere "Black hawk".

 

KOLINDA PRETI AMERIČKIM JASTREBOVIMA: Hrvatska dobija moćnu eskadrilu

 

Nabavka "migova" za Srbiju legitimna je potreba da osigura svoje nebo, kazala je Grabar Kitarović u intervjuu za božićni trobroj "Večernjeg lista".

 

- Na to ne gledam kao na trku u naoružanju Srbije i Hrvatske. A na nabavku "MiG 29" gledam kao na legitimnu potrebu Srbije da osigura odbranu svog vazduaanog prostora. Hrvatskoj je namera da se u vojnim nabavkama vodi vlastitim vojnim potrebama. Dakle, nabavka zapadne vojne tehnologije iz SAD nije usmerena protiv Srbije, već je usmerena protiv bilo kakvog ugrožavanja koje bi se moglo pojaviti u odnosu na Hrvatsku i hrvatsku teritoriju. Što se tiče terorističkih pretnji, možemo biti saveznici sa Srbijom - poručila je hrvatska predsednica.

 

To što vest o nabavci novih vazduhoplova stiže posle vesti da Srbija dobija šest aviona MIG-29, hrvatska predsednica ne vidi kao trku u naoružanju dve zemlje, navodi hrvatski list.

 

Nova Kolindina greška: Opet svi pričaju o nelogičnoj izjavi hrvatske predsednice

 

Dodaje da je o nabavci nove borbene eksadrile postignut politički konsenzus i , kako kaže, o tome je razgovarala i sa premijerom Andrejom Plenkovićem.

 

- Sada se moramo okrenuti pronalaženju najefikasnijeg i najisplativijeg rešenja - rekla je Grabar Kitarović, prenosi regionalna tv N1.

 

- Verujem da ćemo u saradnji sa SAD i osnažiti s obzirom na to da naše oružane snage moraju nastaviti da se prebacuju na zapadnu vojnu tehnologiju. Odluku o nabavci vojnih aviona prebacili smo za kraj 2017. godine, jer nam toliko treba da bismo doneli racionalnu odluku. Međutim, već smo doneli odluku da idemo dalje u nabavku transportnih helikoptera, najverovatnije američkih "Black hawk - rekla je Grabar Kitarović u intervjuu za "Večernji list".

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CM

    24. decembar 2016 | 09:27

    Ne prave trku sa naoruzanjem a javno govore da njihove rakete mogu da dobace do Niša. Interesantno... A poznati su inace u istoriji kao miroljubiv narod, narocito prema deci drugih nacionalnosti i vera. Ko ne zna dokle su u stanju da idu u svojoj bezumnoj mrznji skupo bi ih platio.

  • Marina

    24. decembar 2016 | 10:10

    Hrvati su bas iskompleksirani ,pa Srbija se sa nikim ne utrkuje oko vojnog naoruzanja.Hrvatima odgovara NATO naoruzanje a nama Rusko i to je to.

  • milijana

    24. decembar 2016 | 15:14

    Ma da,čisto reda radi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA