≫ 

OD DANAS STIŽE POSKUPLJENJE: Pogledajte šta će sve više da vas košta

Želimo vam srećnu Novu godinu iako nam zbog pojedinih cena, neće biti baš potpuno "srećna"

  • 97

Nova godina, nakon dobrog veselja i zabave, već prvi dan 2017. godine, donosi mamurluk, a ove će doneti još jedno "otrežnjenje" u vidu poskupljenja nekih proizvoda. Na udaru će se naći pušači, kafopije, kućna hemija, slatkiši, uvozna i alkoholna pića, ali i kozmetika, šminka i putarine. Lista stvari koje će da pojeftine mnogo je kraća.

Cigarete od danas skuplje i to za 10 dinara po paklici

Koliko možete da zaradite ili izgubite pijući jutarnju kafu?

Trgovci, nezvanično, očekuju poskupljenje od jedan do tri odsto.

Razlog poskupljenja su više akcize zbog kojih će pušači morati da plaćaju od pet do sedam dinara više. Neke cigarete su već poskupele za 10 dinara, a ostale će od 1. januara. Tu poskupljenjima nije kraj jer, prema novom petogodišnjem kalendaru, cene se menjaju dva puta godišnje, pa će uslediti još jedno poskupljenje u julu.

Foto: Uprava carina Foto: Uprava carina

Na skok cene sirove kafe uticao je slabiji rod kafe u Brazilu i za trećinu slabiji rod u Vijetnamu. Ovo utiče na poskupljenje kafe i u maloprodaji širom sveta, pa će tako biti i u Srbiji.

Od Nove godine će, bar kako je najavio v. d. direktora JP "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak, poskupeti putarine na auto-putevima i to za bar 10 odsto.

Ovo će biti prvo povećanje putarina posle devet godina iako putari već dugo insistiraju na rastu cena. Do poskupljenja će doći najpre zbog toga zahteva EU da se više ulaže u infrastrukturu. "Putevi Srbije" su Vladi Srbije predložili cenovnik, prema kome će, putarina za deonicu Beograd - Niš sa sadašnjih 730 skočiti na 800 dinara, Beograd - Šid, umesto dosadašnjih 340, plaćaće se 370, a za deonicu Beograd - Subotica putarina će sa 290 biti uvećana na 320 dinara.

Evropska komisija od ranije smatra da akcizna politika u sektoru žestokih alkoholnih pića favorizuje domaća alkoholna pića, te je njihova preporuka da dažbine za domaću rakiju i viski budu iste. Ako se budeo pridržavali principa Brisela, naša žestina će da poskupi za 192 dinara po litru.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Navodno zbog toga što su sadašnje cene struje najniže u regionu, rast cena električne energije u sledećoj godini predviđen je dogovorom sa MMF-om, čime će biti nastavljeno usklađivanje sa cenama tog energenta u Evropi.

Pojeftiniće grejanje, registracija vozila i možda obuka za vozače

Manje cene grejanja već na januarskom računu mogli bi da imaju Novosađani, najavio je gradonačelnik Miloš Vučević. To bi, inače, trebalo da bude drugo pojeftinjenje ove godine.

Prema ovom predlogu, a kako prenose vojvođanski mediji, cena grejanja za stambene i poslovne potrošače biće smanjena za 3,79 odsto, a za toplu potrošnu vodu 2,41 odsto. Kada se uračuna PDV, nova cena grejanja će biti 97,7 dinara, a tople vode 248,5.

Od Nove godine, kada počne da se primenjuje novi zakon, registracija vozila trebalo bi da pojeftini i do 30 odsto.

Pošto će se cena registracije obračunavati po snazi motora, a ne po kubikaži, kao do sad, vlasnici vozila sa preko 2.000 kubika mogli bi ovim potezom da na registraciji uštede i do 30 odsto, jer dizelaši velike radne zapremine starije proizvodnje imaju manje snage nego novi turbo benzinci od 1.6 litara, navode na testoviautomobila.rs.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Spekuliše se da bi i cena obuke za vozače mogla da bude jeftinija za 15.000 do 20.000 ukoliko se usvoji predlog auto-škola da se izmeni način obuke u Srbiji.

One, naime, predlažu da se ukinu teorijska nastava i polaganje u auto-školama, a da se sticanje znanja iz ove oblasti preusmeri u srednju školu gde bi, kako smatraju, trebalo uvesti obavezan predmet o saobraćaju. Tako bi, kad završe razred, mogli da upišu obuku za vozača i tako steknu praktična znanja. Polagali bi samo vožnju, a time bi se znatno smanjili troškovi obuke.

Međutim, nadležne institucije još nisu donele odluku o ovom predlogu.

                                  PROIZVODI

JEFTINIJE                                                SKUPLJE

Grejanje                                                     Cigarete

Registracija vozila                                        Kafa

Obuka za vozače                                       Žestoka pića

                                                                     Slatkiši

                                                                      Putarine

                                                              Električna energija

(Slađana Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dokle vise

    27. decembar 2016 | 13:04

    Kada ce napraviti evropske plate?!Sve zivo ste napravili evropsko osim plata i unakazili ovaj narod!

  • Sumadinac

    1. januar 2017 | 01:50

    Bas lepo, bicemo sa cenama kao na.zapadu,cak neke stvari I skuplje, jedino su plate sve manje ali cene kao na zapad Odlicno,super

  • buba

    1. januar 2017 | 09:56

    stvar je u tome sto e na zapadu sve jeftinije ......dali ste normalni pa 200 gr kafe ispod 1 evra u nekim radnjama na zapadu......sve je jeftinije...e vlasti u srbiji ...nikako vam nije dosta..udrite još više po narodu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA