Otkriveno ko je kriv za pad kolumbijskog aviona u kojem je poginula 71 osoba

- Vazduhoplovne vlasti u Boliviji i avio-kompanija "prihvatili su uslove leta predstavljene u planu leta koji su bili neprihvatljivi" - rekao je advokat za sigurnost avio-prevoza Fredi Bonila novinarima

  • 1

Uzrok avionske nesreće u Kolumbiji u kojoj je prošli mesec poginula 71 osoba, među kojima i većina fudbalskog kluba Čapekoensa, bila je greška pilota, avio-prevoznika i bolivijskih nadzornih vlasti, objavile su kolumbijske vazduhoplovne vlasti u ponedeljak.

PRELIMINARNI REZULTATI ISTRAGE: Čapekoenseov avion ostao bez goriva!

Avion kompanije LaMia sa sedištem u Boliviji, srušio se u Cerro Gordu, oko 30 kilometara pre aerodroma u Medeljinu jer pilot nije uspeo da dopuni gorivo i nije prijavio kvar motora izazvan nedostatkom goriva dok nije bilo prekasno, rekle su vlasti.

- Ni jedan tehnički službenik nije bio deo nesreće, sve je uzrokovala ljudska greška, uz dodatak službenika uprave u administraciji kompanije i uprave i organizacije planova leta vlasti u Boliviji - rekao je advokat za sigurnost avio-prevoza Fredi Bonila novinarima.

Uhapšen direktor avio-kompanije zbog pada letelice sa brazilskim fudbalerima: Sudiće mu za ubistvo iz nehata?!

Vazduhoplovne vlasti u Boliviji i avio-kompanija "prihvatili su uslove leta predstavljene u planu leta koji su bili neprihvatljivi", dodao je Bonila.

Osim nedostatka goriva, avion je prekoračio ograničenja za težinu oko 400 kilograma i nije imao sertifikat za let na visini na kojoj je leteo, objasnio je Bonila.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Prelimininarni zaključci kolumbijske istrage podudaraju se s tvrdnjama bolivijskih vlasti prošle nedelje da su LaMia i pilot aviona podjednako odgovorni za nesreću.

Pilot Miguel Kiroga, koji je bio suvlasnik avio-kompanije, poginuo je u nesreći.

Gustavo Vargas Gamboa, glavni direktor u kompaniji LaMia, nalazi se u zatvoru čekajući suđenje pod optužbom za ubistvo bez predumišljaja i druge optužbe.

(Telegraf.rs / Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA