Svi su najavili poskupljenja od Nove godine, ali evo šta će da pojeftini

Novosađanima jeftinije grejanje, a registracija će biti povoljnija za sve vozače

  • 9
Radijator, grejanje, novac, plaćanje grejanja Foto: Pixabay, Telegraf

Navikli smo već da svaka Nova godina sa sobom nosi i poskupljenja, ali neće biti samo podizanja cena, nešto će ipak i da pojeftini.

ŠTA NAS ČEKA? Da li može u Srbiji da POJEFTINI BENZIN zbog PADA CENE NAFTE u svetu? (INFOGRAFIKA)

Ako zaboravite da platite parking - UPOLA JEFTINIJA DNEVNA KARTA!

Tako će, na primer, Novosađani već od januara jeftinije plaćati grejanje, najavio je gradonačelnik Miloš Vučević. To bi, inače, trebalo da bude drugo pojeftinjenje ove godine.

Prema ovom predlogu, a kako prenose vojvođanski mediji, cena grejanja za stambene i poslovne potrošače biće smanjena za 3,79 odsto, a za toplu potrošnu vodu 2,41 odsto. Kada se uračuna PDV, nova cena grejanja će biti 97,7 dinara, a tople vode 248,5.

Foto-ilustracija: Profimedia/Photononstop Foto-ilustracija: Profimedia/Photononstop

Od Nove godine, kada počne da se primenjuje novi zakon, registracija vozila trebalo bi da pojeftini i do 30 odsto.

Pošto će se cena registracije obračunavati po snazi motora, a ne po kubikaži, kao do sad, vlasnici vozila sa preko 2.000 kubika mogli bi ovim potezom da na registraciji uštede i do 30 odsto, jer dizelaši velike radne zapremine starije proizvodnje imaju manje snage nego novi turbo benzinci od 1.6 litara, navode na testoviautomobila.rs.

Spekuliše se da bi i cena obuke za vozače mogla da bude jeftinija za 15.000 do 20.000 dinara ukoliko se usvoji predlog auto-škola da se izmeni način obuke u Srbiji.

One, naime, predlažu da se ukinu teorijska nastava i polaganje u auto-školama, a da se sticanje znanja iz ove oblasti preusmeri u srednju školu gde bi, kako smatraju, trebalo uvesti obavezan predmet o saobraćaju. Tako bi, kad završe razred, mogli da upišu obuku za vozača i tako steknu praktična znanja. Polagali bi samo vožnju, a time bi se znatno smanjili troškovi obuke.

Međutim, nadležne institucije još nisu donele odluku o ovom predlogu.

(S.Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA