≫ 

Ko nema novu ličnu kartu, neće moći da podigne penziju?

- Na koji način će se banke odnositi prema činjenici da je lična karta istekla, pri čemu nije sporan identitet građanina, kao i osnov isplate penzija, nije u nadležnosti MUP-a - kažu u policiji

  • 32
Lična karta Foto: Telegraf

Iako rok važenja ličnih karata izdatih na starom obrascu ističe 31. decembra 2016. godine građani će i nakon tog roka moći da podnesu zahtev za izdavanje nove, međutim, pošto produženja roka važenja neće biti, penzioneri bez nove neće moći na šalterima banaka i pošta da podignu penziju.

SAZNAJEMO: Ako do Nove godine ne zamenite staru ličnu kartu, evo kad to možete uraditi

- Na koji način će se banke odnositi prema činjenici da je lična karta istekla, pri čemu nije sporan identitet građanina, kao i osnov isplate penzija, nije u nadležnosti MUP-a - kažu u policiji.

U bankama još ne znaju kako će tretirati penzionere koji nemaju novu ličnu kartu. Jedina opcija je da novac podižu na bankomatu.

- Biometrijske lične karte u skladu sa Zakonom o ličnoj karti počele su da se izdaju u aprili 2008. godine - podsećaju u MUP-u:

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Izmenama i dopunama tog zakona 4. juna 2011. godine produžen je rok za zamenu na još pet godina i propisano da lične karte na starom obrascu važe najduže do 31. 12. 2016. Ministarstvo unutrašnjih poslova u više navrata apelovalo je na i obaveštavalo građane da je potrebno da zamene lične karte na starom obrascu, uključujući i one sa trajnim važenjem.

(Telegraf.rs / Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vota

    28. decembar 2016 | 08:54

    Pa nisu uvek za sve krivi gradjani ja sam pre dva meseca vodio maju od 90 godina predali smo sve a jos nam nije zavrsena licna karta rekli su zvacemo vas i nista i ako je ona rodjena u centralnoj Srbiji oni mesecima ne mogu da dodju do njene krstenicei drzavljanstva sta sad proveravaju sami sebe kad su joj izdali zadnju licnu kartu dobili su i drzavljanstvo i krstenicu i otiske i potpis i sliku to je dovoljno da starijim ljudima sam posalju novu licnu kartu a kasnije neka proveravaju sami sebe svaki dan

  • Koko šelna

    28. decembar 2016 | 07:37

    Puni se budžet

  • The Spatula

    28. decembar 2016 | 09:52

    Jbs drzavu koja ni svoje odluke i zakone ne postuje! Ako pise trajno, nek bude trajno! Ako pise 2020 neka bude ta godina. Ako menja onda nek menja o svom trosku i nek salje na kucne adrese a ne da maltretira gradjane.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA