Opake prognoze za 2017. godinu: ISIS će pasti, ali se vraća Al Kaida. Zapad puca po šavovima, a onda sledi "zlatna šansa" Rusije!

Pošto vojne operacije razbiju Islamsku državu u 2017. godini, sledi jagma za teritorijom, resursima i intenziviranjem uticaja među lokalnim i regionalnim igračima

  • 5

Američka agencija Stratfor predviđa da će u 2017. biti razbijena Islamska država (ID), ali da će se ponovo aktivirati Al Kaida, da će SAD zaoštriti odnose s Kinom, a popraviti s Rusijom, te da će se razgradnja Evropske unije nastaviti.

OVO ĆE BITI POBEDNICI I GUBITNICI U 2017: Mnogi bi želeli da narednu godinu prespavaju

Starenje populacije u razvijenom svetu, tehnološke inovacije koje gase radna mesta, podizanje kineske privrede i supstitucija uvoza te zemlje domaćim proizvodima, neki su od faktora koji će dramatično i trajno uticati na globalnu ekonomiju i oblikovanje svetskog poretka ne samo u 2017, već i u narednim decenijama, piše Stratfor.

U najnovijoj prognozi svetskih kretanja za 2017. godinu, ova privatna američka obaveštajna kompanija ocenjuje kao nerealna obećanja novoizabranog predsednika SAD-a Donalda Trampa o povlačenju zemlje iz multilateralnih trgovinskih sporazuma i obaveza u inostranstvu zarad jačanja konkurentnosti domaće ekonomije.

- Revizija trgovinskih odnosa sa svetom na način kako to planira da uradi Vašington mogla je da se izvede pre nekoliko decenija. Ali, to nije izvodljivo u sadašnjem globalnom poretku koji evoluira, gde je prisutan brz tehnološki napredak u proizvodnji i gde su ekonomije, velike i male, čvrsto međusobno vezane globalnim dobavljačkim lancima - prenosi Stratfor.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

To znači, kako se navodi, da SAD neće moći da sprovedu sveobuhvatne i nagle promene Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA). U stvari, čak i ako se reprogramira taj trgovinski sporazum, zemlje Severne Amerike će i dalje imati čvršće trgovinske odnose dugoročno, procenjuje Stratfor.

Analitičari Stratfora, međutim, smatraju da će SAD imati više prostora za selektivno nametanje trgovinskih barijera prema Kini, posebno u sektoru metalske industrije, te ocenjuju da će se rizik od narastanja trgovinskih čarki sa Pekingom osetiti nadaleko i naširoko.

- Spremnost Vašingtona da dovede u pitanje politiku ''Jedne Kine'', koju je usvojio kako bi izvukao trgovinske ustupke od Kine - doći će na naplatu: Peking će povući svoje trgovinske i bezbednosne poluge što će neminovno uvući SAD u Pacifički Teatar - upozorava Stratfor, aludirajući na ulazak SAD u Drugi svetski rast bitkama na Pacifiku.

Foto-montaža: Tanjug/AP, pixabay.com Foto-montaža: Tanjug/AP, pixabay.com

Predstojeća godina će, kako piše u analizi, biti kritična za Evropu.

- Izbori u nosećim stubovima Evropske unije - Francuskoj i Nemačkoj - kao i mogući izbori u trećoj po veličini ekonomiji evrozone - Italiji - imaće uticaj na njihove međusobne odnose a ugroziće čak i opstanak evrozone - predviđa Stratfor.

Agencija podseća na svoje predviđanje koje iznosi već godinama o tome da će EU vremenom raspasti, te navodi da je pitanje u 2017. godini samo u kojoj meri će predstojeći izbori u pojedinim zemljama ubrzati dezintegraciju.

Bez obzira na to da li na izborima 2017. pobede umerene ili ekstremističke snage, Stratfor smatra da će Evropa i dalje srljati ka raspadu na regionalne blokove.

Evropske podele će, kako dodaje, predstavljati "zlatnu šansu" za Ruse, koji će u 2017. imati priliku da slome evropsko jedinstvo prema sankcijama i koji će imati više prostora za konsolidaciju uticaja u svojim pograničnim oblastima.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Trampova administracija će takođe možda biti sklona ublažavanju sankcija i određenoj saradnji u Siriji pošto pokušava da ublaži sukob sa Moskvom, ali će pomirenje naići i na neke ograničavajuće faktore - piše Stratfor, ubrajajući u te faktore dalje jačanje ruskih odbrambenih snaga i nastojanja Vašingtona da obuzda ekspanziju ruskog uticaja.

Mirovni sporazum u Siriji će, prognozira agencija, i dalje biti nedostižan, Rusija će imati bliske odnose sa Teheranom, dok će se američko-iranski odnosi pogoršati.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Iranski nuklearni sporazum će biti "na ispitu", jer Iran ulazi u izbornu godinu, a i dolazeća američka vlada, kako konstatuje, ima mnogo tvrđi pristup prema toj zemlji, ali će zajednički interesi održati okvire tog sporazuma na snazi.

- Nadmetanje između Irana i Turske će u međuvremenu eskalirati u severnoj Siriji i severnom Iraku. Turska će se fokusirati na uspostavljanje svoje sfere uticaja i suzbijanje kurdskog separatizma, dok će Iran nastojati da odbrani svoju sferu uticaja - prenosi Stratfor.

Foto: Profimedia/Abaca Foto: Profimedia/Abaca

Pošto vojne operacije razbiju Islamsku državu u 2017, sledi jagma za teritorijom, resursima i intenziviranjem uticaja među lokalnim i regionalnim igračima, piše Stratfor i prognozira da kako ID bude vojno slabila, tako će angažovati pobunjenike, primenjivati terorističke taktike i podsticati mnoštvo novih napada u inostranstvu.

- Islamska država nije jedina džihadistička grupa zbog koje treba brinuti. Mada je Islamska država u fokusu, Al Kaida u tišini obnavlja svoje redove u područjima kao što su severna Afrika i arapsko poluostrvo, i ta će grupacija verovatno biti aktivnija u 2017 godini - prognozira američka agencija Stratfor.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan123

    28. decembar 2016 | 18:16

    Ja mislio 2017 zaposlice se mnogo ljudi, imace leba ako nista drugo. A ono trt milojka.....

  • Isko

    28. decembar 2016 | 19:52

    Sve su sanse da zbog nagomilanih dugova zapad inicira svetski rat jer se tada svi dugovi brisu. Doktrina o tri svetska rata postoji pre pocetka prvog.

  • VAN

    28. decembar 2016 | 17:53

    Postoi li bar jedna lepša prognoza za 2017 godinu, sem prognoze vremena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA