≫ 

HUSEINOVE POSLEDNJE REČI: Miran je, pre vešanja, izgovorio ove poruke koje odjekuju 11 godina! (FOTO) (VIDEO)

"Sadam je ušao kod mene u prostoriju zatvora gde je pogubljenje, a nosio je sako i belu košulju, ponašao se normalno i opušteno, ne pokazavši ni trunku straha"

Foto: Wikimedia/US Army Foto: Wikimedia/US Army

Dana 30. decembra se navršava 11 godina od kada je bivši predsednik Iraka Sadam Husein pogubljen vešanjem, tri godine nakon njegovog hapšenja, kada je proglašen krivim u iračkom sudu za zločine protiv čovečnosti.

OBEŠEN JE TRI GODINE POSLE HAPŠENJA: Prošla decenija od pogubljenja Sadama Huseina

Nakon što su savezničke snage predvođene američkom vojskom 2003. pokrenule invaziju na Irak, operaciju nazvanu "Iračka sloboda", pod opravdanjem da Sadam gomila oružje za masovno uništenje, Sadama nisu pronašli.

Vašington je ponudio 25 miliona dolara za njegovo hapšenje, a oko 600 vojnika bilo je uključeno u operaciju potere nazvanoj "Crvena zora", po američkom antikomunističkom filmu snimljenom 1984. godine. Bio je to možda i najveći 'lov' na čoveka u istoriji.

Pronašli su ga 13. decembra 2003. nakon osam meseci potrage, u rupi blizu rodnog Tikrita. Bio je zapušten, lica punog ugriza buba, zarastao u bradu i odsutnog posleda. Mirno je rekao: "Ja sam Sadam Husein, predsednik Iraka i želim da pregovaram".

Foto: Guliver/U.S. Army via Getty Images Foto: Guliver/U.S. Army via Getty Images

Amerikanci su ga godinu kasnije predali iračkim vlastima, koje su mu na posebnom iračkom sudu sudile za zločine protiv čovečnosti zbog ubijanja 148 šiitskih seljaka u Dudžailu 1982. i osudile ga na smrt vešanjem 5. novembra 2006.

PRE TAČNO 10 GODINA SU GA OSUDILI: Uspon i pad najpoznatijeg iračkog vođe (FOTO) (VIDEO)

Kada je sudija pročitao presudu, Sadam je uzviknuo: "Alah je najveći!" i "Živeo Irak. Živeo irački narod!". Sud je izjavio da presuda mora biti izvršena u roku od 30 dana, tr su Iračani zatražili transfer Sadama iz nadležnosti američke vojske radi pogubljenja u roku od 48 sata.

Pogubljenje Sadama Huseina je obavljeno 30. decembra 2006. u 6:05 po lokalnom vremenu, a ceo proces je snimljen kamerom, dok se u medijima naširoko polemiše da kazna nije morala biti baš vešanje, te da je sve montirano i snimljeno radi zaplašivanja javnosti.

Kako se može videti iz snimka, Sadam je tokom pogubljenja bio potpuno smiren. Očevici pričaju kako nije pokativao ni trunku straha. Poslednje trenutke njegovog života opisao je bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Muvafak el Rubai, koji je nadgledao vešanje.

Foto: Guliver/Al-iraqia via Getty Images Foto: Guliver/Al-iraqia via Getty Images

- Sadam je ušao kod mene u prostoriju zatvora gde je pogubljenje, a nosio je sako i belu košulju, ponašao se normalno i opušteno, ne pokazavši ni trunku straha. Naravno, neki ljudi su tražili od mene da kažem kako se onevestio ili da je bio drogiran, ali to nije tačno, ja od njega nisam čuo ni reč o pokajanju, nije se pomolio Bogu za milost, niti je tražio oproštaj, kao što bi, svakako, učinio neko ko će umreti za koji minut - priča on.

Rubai je potom odveo Sadama, koji je imao lisice na rukama i držao Kuran, kod sudije koji mu je pročitao optužnicu, a Sadam je ponovio: "Smrt Americi! Smrt Izraelu! Živela Palestina! Smrt persijskim sveštenicima!"

Nakon toga, Rubai je odveo Sadama u prostoriju sa vešalima. Zastao je, pogledao u vešala, zatim u Rubaia, pa spustio pogled i rekao: "Doktore, ovo je za muškarce".

Kada je došao trenutak da se popne na vešala, noge su mu bile još vezane, pa su Rubai i ostali morali da ga odvuku do stepenica. Neposredno pre vešanja, svedoci su mu dobacili podrugljivo: “Živeo Muhamed Bakr al-Sadr!” i “Moktada, Moktada!”, što se odnosilo na Sadamovog protivnika koji je ubijen za vreme njegove vladavine i na njegovog rođaka, koji je došao na čelo moćne milicije posle 2003.

Sadam je odgovorio: “Zar su to muškarci?” i, pre nego što je povučena poluga, počeo je da recituje stihove iz Kurana, koje nije uspeo da izgovori do kraja: “Potvrđujem da nema drugog Boga sem Alaha, a Muhamed...”, i to su bile njegove poslednje reči.

Video snimak postavljen na internetu tog dana, prikazuje poslednje Huseinove trenutke u jednoj kasarni u Bagdadu. Pogledajte snimak pobubljenja:

Sadam Husein, koji je vladao Irakom tokom više od dve decenije obeležene represijom, pogubnim ratovima i oštrim međunarodnim sankcijama, bio je predsednik od jula 1979. do marta 2003. godine, kada je izveden napad na Irak pod vođstvom SAD.

Analitičar CIA: Sve smo pogrešno shvatili u vezi sa Sadamom Huseinom

Foto: Guliver/Rusty Russell/Getty Images Foto: Guliver/Rusty Russell/Getty Images

Neki Iračani, posebno sunitski Arapi, sa nostalgijom se sećaju vremena Sadamove vladavine, naročito perioda unutrašnje stabilnosti, koji je u suštoj supotnosti sa brutalnim nasiljem u koje je zemlja uronila otkako je on zbačen.

Sadama se, takođe, sa velikim poštovanjem sećaju i neki Arapi, koji ga pamte po ratu sa Iranom vođenim od 1980. do 1988. godine, sukobljavanju sa SAD, napadima na Izrael, ali i po spokoju sa kojim je otišao u smrt.

Pet godina nakon Sadama, još jedan svetski veliki vođa pobubljen je javno i mučno, a reč je o libijskom lideru Moameru el Gadafiju. Njegovi poslednji trenuci bili su obojeni krvlju, a umro je u najgorim mukama.

GADAFIJEVE POSLEDNJE REČI: Dok je krvario i umirao, govorio je reči koje se ne zaboravljaju (UZNEMIRUJUĆI FOTO) (VIDEO)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Buncuk Milne

    30. decembar 2016 | 17:54

    Irak, Sirija i Libija su bile bogate zemlje, socijalističkog uredjenja. Nafta i gorivo su im bili povoljni, jer plivaju na njoj. Sve od školstva do zdravstva je bilo besplatno. Takvo uređenje smeta zapadnjackoj zločinačkoj alijansi koja pravi i potplacuje žarišta gde god stavi šapu. Razbiju zemlju iznutra, unište je ekonomski, iscrpe resurse i idu dalje. A stanovnici ostaju osiromašeni, zazstraseni i pod njihovom cizmom. E jedino u Somaliji nisu uspeli....

  • Srki

    30. decembar 2016 | 15:23

    I posle se cude i kukaju kad im po koja bombica pukne po gradovima.

  • .....

    30. decembar 2016 | 15:26

    To je ta casna americka vojska...udaraju selfi ko da su lovci na divljac..idioti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA