Poginulo dvoje kadeta Vojske, sedmoro ranjeno, suspendovane starešine! (VIDEO)

Na poligonu Pasuljanske livade, jutros oko devet časova eksplodirala je zaostala granata koju je pronašao jedan od kadeta. Predsednik Nikolić traži istragu, ministar Šutanovac tvrdi da će odgovorni biti kažnjeni

  • 7

Kadeti Vojne akademije, Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca i Filip Milojević (24) iz sela Gornja Trnava kod Topole, poginuli su jutros na vežbi na poligonu Pasuljanske livade!

U nesreći je ranjeno sedmoro kadeta - četvorica mladića i tri devojke, koji su prebačeni u bolnicu u Ćupriji, a odmah potom i na VMA. Teže su povređeni kadeti Tanja Milošević (24) iz Lebana i Stefan Milosavljević (24) iz Novog Sada. Lakše povrede su zadobili kadeti Mirjana Veličković (24) iz Surdulice, Jelena Obradović (27) iz Kragujevca, Slobodan Petrović (24) iz Vlasova, opština Raška, Mladen Milosavljević (23) iz Aleksinca i Nikola Garabiljević (24) iz Šapca.

Načelnik VMA pukovnik Marijan Novaković izjavio je da dvoje teže povređenih ima povrede grudnog koša, a da ostali pacijenti nisu životno ugroženi. On je, nakon što je s ministrom odbrane Draganom Šutanovcem obišao pacijente, rekao da je teže povređenim kadetima prva pomoć ukazana u Ćupriji i da je njihovo stanje stabilno.

Šutanovac tvrdi da još uvek nisu utvrđene okolnosti pod kojim se eksplozija degodila, ali da će insisistirati da se utvrde odgovorni. On je, nakon obilaska četvorice povređenih kadeta, koji su helikopterom prebačeni na VMA, rekao da je reč o teškoj tragediji kakva se nije desila dugi niz godina i istakao da će istraga pokazati okolnosti pod kojima je došlo do eksplozije.

- Na tom prostoru nije bilo predviđeno bojevo gađanje. Obuka kadeta je jednostavna i nije podrazumevala korišćenje oružja niti zaštitnih sredstava - objasnio je Šutanovac.

On je udaljio s dužnosti do okončanja istrage sve oficire u lancu komandovanja koji su učestvovali u pripremi vežbe "Diplomac 2012" na Pasuljanskim livadama, izjavio je načelnik Uprave za odnose s javnošću Ministarstva odbrane pukovnik Milivoje Pajović.

- Pisanje i uručivanje rešenja je u toku -  rekao je Pajović, i dodao da je u pitanju verovatno pet do sedam oficira i podoficira.

Pajović je rekao da se nesreća dogodila kada su kadeti našli zaostalu granatu, iako u njihovoj obuci nije bila korišćena bojeva municija. Projektil koji je eksplodirao koristi se u pešadijskim jedinicama za punjenje automatskog bacača granata kalibra 30 milimetara.

- Projektil je verovatno zaostao od prethodnih gađanja, a budući da je na njemu nađena rđa, reč je verovatno o ranijem periodu. Ali to je posao istrage – objasnio je on.

Starešine su u trenutku eksplozije, kako je dodao, bile pored grupa kadeta, a diplomci su bili blizu jedni drugima, jer su pravili maketu za vežbu. Istraga će utvrditi da li je poginuo kadet koji je našao granatu. On je naveo da je na Pasuljanskim livadama u trenutku nesreće bilo oko 600 kadeta podeljenih u četiri grupe i starešina, i osoblje za podršku na poligonu.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić obišao je danas na VMA kadete koji su povređeni prilikom eksplozije granate na vojnom poligonu Pasuljanske livade. Nikolić je na VMA stigao oko 14 sati, a na ulazu u tu ustanovu dočekao ga je ministar odbrane Dragan Šutanovac, načelnik Generalštaba VS general-potpukovnik Ljubiša Diković i načelnik VMA Marjan Novaković.

Nikolić je izrazio duboko žaljenje zbog tragedije i pozvao nadležne službe da hitno sprovedu istragu i utvrde ko je odgovoran. Predsednik Srbije uputio je telegrame saučešća porodicama nastradalih, a povređenima poželeo brz oporavak.

On je istakao da treba učiniti sve da se objekti Vojske Srbije obezbede na način koji će sprečiti da se tragedije poput jutrošnje ikada više ponove.

Pogledajte video:

(I. M. / Agencije, Video: RTS)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA