Preminuo Ivo Brešan, tvorac dela "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja"

Prvi uspeh kao pisac doživljava 1971. godine s delom "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja"

  • 3

U Šibeniku u Hrvatskoj je u 81. godini preminuo profesor Ivo Brešan, jedan od najpoznatijih hrvatskih pisaca i scenarista, piše portal Teatar.hr.

Britanski pisac Ričard Adams preminuo na Badnje veče

Brešan je rođen u Vodicama, a u Šibeniku je pohađao osnovnu školu i gimnaziju i studirao slavistiku i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Radio je kao profesor u šibenskoj gimnaziji te postao u međuvremenu i ravnatelj Šibenskog kazališta. Godine 1955. počinje da piše, a prvi uspeh doživljava 1971. godine s delom "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja". Ta predstava doživela je veliki uspeh i u Srbiji.

- Četrdeset i pet godina posle premijere "Hamlet" ne izlazi iz mode. Preko autorske agencije još mi stižu, i to vrlo često, zahtevi za postavljanjem teksta u mnogim evropskim pozorištima. Ta me drama presudno obeležola premda mislim da sam napisao i boljih tekstova - rekao je Brešan u januaru prošle godine za Slobodnu Dalmaciju.

Printskin: Youtube/sibeniknews Printskin: Youtube/sibeniknews

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA