Srbija će plivati u fekalijama! Samo 17 odsto teritorije države ima kanalizaciju

Srbija ima ogroman problem sa otpadnim vodama, ali se o tome ne govori jer druge velike teme skreću pažnju. U EU je prosečna pokrivenost kanalizacijom 70 ili 80 odsto, a u Srbiji 17 - kaže Tanja Miščević, šefica srpskog tima za pristupanje pregovora sa EU

  • 7

Samo 17 odsto Srbije pokriveno je kanalizacionom mrežom, a u ostalim delovima naše zemlje mahom se nalaze nestručno urađene septičke jame.

OVO JE SEPTIČKA JAMA GDE JE PRONAĐEN KRUNSKI DOKAZ: Svi detalji nezapamćenog zločina u Nišu (FOTO)

Od jednog IZVEŠTAJA zavisi otvaranje poglavlja

Stručnjaci upozoravaju da i manja poplava, pa čak i topljenje snega može dovesti do izbijanja fekalija na površinu, i enermnog zagađenja životne sredine.

- Srbija ima ogroman problem sa otpadnim vodama, ali se o tome ne govori jer druge velike teme skreću pažnju. Problem otpadnih voda je problem lokalnih samouprava, koje treba da izrade projekte. U EU je prosečna pokrivenost kanalizacijom 70 ili 80 odsto, a u Srbiji 17 - upozorila je Tanja Miščević, šefica srpskog tima za pristupanje pregovora sa EU:

Foto: Čitalac Telegrafa Dragan Damnjanović Foto: Čitalac Telegrafa Dragan Damnjanović

Ona je dodala da će Srbija za usklađivanje sa standardima EU po pitanju životne sredine morati da izdvoji više od 11 milijardi evra.

Predsednik stranke Zeleni Srbije Ivan Karić kaže da će minimum 50 odsto novca planiranog za zaštitu životne sredine (5,5 milijardi evra) biti neophodno da se izdvoji upravo za rešavanje problema otpadnih voda i fekalija.

- Kad se voda dovodila u gradove u Srbiji, nije se vodilo računa o kanalizacionim sistemima. Građani su pravili septičke jame koje nisu funkcionisale i sada pri najmanjoj poplavi postojio gromna opasnost od izlivanja fekalija - upozorava Karić za Kurir i dodaje da se u Srbiji prečišćava tek oko pet odsto otpadnih voda:

- Samo u Savu i Dunav se godišnje slije oko 90 miliona kubnih metara fekalija. Posebno su ugrožene i Kolubara, Zapadna i Južna Morava, koje su praktično kolektori fekalija ali i gradovi oko tih reka.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Dušan Đurić, direktor Zavoda za vodosnabedveanje, kanalizaciju i zaštitu voda pri Institutu "Jaroslav Černi" kaže da do problema izlivanja fekalija prilikom velikih padavina dolazi najčešće zbog ilegalnog priključivanja fekalne kanalizacije na atmosfersku kanalizaciju.

- U Srbiji postoji nedovoljan stepen izgrađenosti kanalizacije. Ovakvo stanje je posledica nedovoljnih ulaganja u prethodnih više deceninja, kako od strane države tako i od lokalne smaouprave - kaže Đurić i ističe da bi podhitno trebalo povećati broj postrojenja za prečišćavanje komunalnih otpadnih voda.

(Telegraf.rs / Kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milka

    4. januar 2017 | 09:25

    To nista nije novo i naravno da je ti veliki problem koji se vekovima nije resavao?za sve para a za kanalizacije i puteve u selima nista nije uradeno ?nadamo se da ce ova vlada uspeti da resi ovaj veliki problem?

  • dziber iz beograd

    4. januar 2017 | 10:08

    Pa taman da se pokrije Beograd, druga mesta nisu bitna.

  • Mislim

    4. januar 2017 | 09:29

    Manite se ćorava posla 80 posto ljudi u srbiji nema za život i za osnovne potrebe a vama je najveci problem kanalizacija treba i o tome da se razmislja i da se radi na tome ali nije toliko bitno...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA