Rat znanjem: Ovo je jedina škola u Srbiji u kojoj se profesori raduju kad ih učenici kritikuju i isprave (FOTO)

Matematička gimnazija je srednja škola od nacionalnog interesa koja ima oko 80 profesora, od kojih su 30 univerzitetski profesori.

  • 2

Za veliki uspeh često nije dovoljan samo talenat, već je potreban i neko ko će taj talenat prepoznati i na pravilan način odnegovati, za šta je najbolji primer Matematička gimnazija u Beogradu. Ova škola, osim izuzetno nadarenih đaka ima i neobične profesore koji su im pomogli na putu ka uspehu.

Gde god da odu, donesu medalju: Za njih ćete sigurno navijati i u 2017. godini!

Matematička gimnazija je među najboljima na svetu u svojoj oblasti, zlatne medalje na svetskim takmičenjima nisu niti čudo niti retkost, a u Srbiji je jedna od pet koje su proglašene školama od visokog nacionalnog interesa.

Ti neobični profesori se raduju kada ih đaci na času isprave, s njima prave stranice Vikipedije posvećene gradivu, a na zadatke ih podsećaju na školskom blogu.

Jedna od bivših učenica Matematičke gimnazije i najbolji student svoje generacije Matematičkog fakulteta, sada stoji s druge strane učionice i svojim mladim kolegama prenosi znanje.

Ona se zove Mirjana Katić i predaje analizu s algebrom.

Kako kaže, izuzetno talentovanu decu može da prepozna od prvog dana, a misli da joj u radu sa tom, nadasve zahtevnom decom, pomaže to što je i ona nekada bila u njihovoj koži.

Ta deca, ispričala je ona, često su posebna i nisu uvek shvaćena od svojih vršnjaka.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Mnogi od nas završili su matematičku gimnaziju, ali ne razumemo taj problem odrastanja, ta deca se uglavnom razlikuju od druge i često su neprihvaćena od strane dece u njihovoj osnovnoj školi. I zato ih mi razumemo jer smo i to prošli - rekla je.

Mnogi bi, kada se pomenu škole poput Matematičke gimnazije, rekli da je predavati jezik u takvoj sredini gotovo nemoguć zadatak, što se na primeru profesorke Anđelke MIladinović nikako ne vidi.

Ona od završetka master studija predaje srpski jezik i književnost u jednoj od najboljih srpskih gimnazija, a za svoj posao kaže da bi ga poželela svakom svom kolegi.

Na času srpskog se kod profesorke Miladinović prave aplikacije i Vikipedia stranice o lektirama, a kako kaže, ove godine će njeni đaci animirati uvod u "Početak bune protiv dahija".

- Nisam mogla ni da prenebregnem činjenicu da svi na časovima sede sa telefonima u rukama i onda imate dve mogućnosti, ili da se borite sa vetrenjačama i u toj borbi izgubite ili ćete nešto što je potencijalni neprijatelj da koristite kao sredstvo - kaže ona.

Matematička gimnazija ima oko 80 profesora od kojih su 30 univerzitetski profesori. U običnim školama to nije moguće, ali kada jednom škola dobije status koji podrazumeva nacionalni interes, dobija pravo da ima i takve, gostujuće profesore, koji pomažu da se nivo rada podigne.

Bivši đaci, a sada profesori sa Matematičkog, Građevinskog, Mašinskog, Fakulteta za fiziku i Fakulteta organizacionih nauka, zbog te povlastice, redovno se sreću na hodnicima škole u Kraljice Natalije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    4. januar 2017 | 12:15

    Sve cestitķe na postignutom uspehu , Ucenicima Matematicke gimnazije kao i njihovim profesorima !

  • Dana

    6. januar 2017 | 15:47

    Svaka cast i jos vece uspehe i.ucenicima i.takvim profesorima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA