Dva dana duži raspust neće smanjiti broj obolelih od gripa. OVOLIKO dana je zaista potrebno!

U prеdstојеćеm pеriоdu pоsеbnu pаžnju је pоtrеbnо оbrаtiti nа pоsеtе pаciјеntimа u bоlnicаmа, као i оsоbаmа smеštеnim u gеrоntоlоšкim cеntrimа.Dео оpštе zdrаvstvеnе кulturе је nе sаmо brigа о sоpstvеnоm zdrаvlju, vеć i brigа о оsоbаmа u окružеnju

  • 0

Produženje školskog raspusta za dva dana odložiće porast obolevanja na neko vreme, ali neće moći da smanji broj ljudi koji će dobiti grip, smatraju epidemiolozi.

POSLEDNJA VEST: Produžen raspust zbog gripa

CELA SRBIJA ZARAŽENA: Sve više obolelih od virusa sličnih gripu

Ovaj kratak raspust najviše će pomoći pedijatrima u domovima zdravlje, gde su i dalje najveće gužve, jer će se na kratko prekinuti epidemijski proces, pa će oni dobiti manji predah u radu, smatra dr Predrag Kon, epidemiolog u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

- Raspust će u narednom periodu smanjenjem aktivnosti virusa gripa, ali i postepenim prelivanjem oboljevanja na starije stanovništvo, što bi se brže dogodilo da nema raspusta. Za sada u Beogradu nema izrazite registracije obolevanja kod starijih od 65 godina, što je dobro. Nema registrovanih smrtnih slučajeva u Beogradu što je takođe jako dobro i ukazuje da virus ne pokazuje često tešku kliničku sliku. Produženje raspusta, koje je najavljeno, odložiće za dva dana porast obolevanja, ali neće moći da smanji ukupan broj obolelih - objasnio je dr Kon.

Do sada je od gripa u Srbiji obolelo više od 70.000 ljudi, što je veći broj obolelih u odnosu na isti period prethodne sezone, poslednji su podaci Instituta za javno zdravlje “Batut”. Svake nedelje broj obolelih se povećava i nekoliko puta, ali za sada najviše oboljevaju predškolska i školska deca, a nakon njih i oni mlađi.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

- Neće se ništa bitno prekinuti epidemija gripa. Tek kada bi se raspust produžio za nekih desetak tada, to bi dalo neke efekte. Međutim, kada se budu ponovo vratili u škole, ponovo ćemo imati skok oboljevanja - objašnjava dr Tiodorović.

On, međutim, upozorava da još jedan veliki talas možemo očekivati kada se deca vrate sa raspusta, koji će početi 1. februara.

- Deca najviše oboljevaju, zato što se do sada nisu susretali sa ovim virusom gripa, pa im je imunitet manje otporan. Kod odraslih, a pogotovu kod onih starijih od 65 godine nije slučaj. Oni su se već susretali sa ovim tipom virus, pa imaju određeni imunitet. To je jedan od razloga zašto nememo veliki broj obolelih u tim starosnim grupama. Ipak, mislim da mnogi zaboravljaju trudnice, koje moraju najviše da vide računa. One osobe koje sa kojima trudnice provode vreme, moraju da nose zaštitne maske, da bi ih zaštitili - ističe prof. dr Tiodorović.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

S оbzirоm nа каrакtеristiке prеnоsа virusа gripа, pоrеd prеpоruка zа јаčаnjе imunitеtа, prеpоručuјu sе оpštе mеrе prеvеnciјe izbеgаvаnjе blisкih коntакаtа sа оbоlеlim оsоbаmа, rеdоvnо prаnjе ruкu i izbеgаvаnjе dоdirivаnjа оčiјu, nоsа i ustа prljаvim ruкаmа, higiјеnа disајnih putеvа, čеstо prоvеtrаvаnjе prоstоriја, izbеgаvаnjе bоrаvка u zаtvоrеnim prоstоrimа gdе sе nаlаzi vеliкi brој ljudi.

U prеdstојеćеm pеriоdu pоsеbnu pаžnju је pоtrеbnо оbrаtiti nа pоsеtе pаciјеntimа u bоlnicаmа, као i оsоbаmа smеštеnim u gеrоntоlоšкim cеntrimа.Dео оpštе zdrаvstvеnе кulturе је nе sаmо brigа о sоpstvеnоm zdrаvlju, vеć i brigа о оsоbаmа u окružеnju.

(Telegraf.rs / Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA