Direktor poznate kompanije osuđen na sedam godina zatvora: Otrovao na stotine ljudi, misteriozna bolest ubijala trudnice i decu (FOTO)

Bivši i aktuelni zvaničnici kompanije u Južnoj Koreji osuđeni su zbog prodaje otrovne hemikalije i reklamiranja da je bezbedna za upotrebu na zatvorske kazne od tri do pet godina

  • 0

Sud u Južnoj Koreji osudio je danas bivšeg direktora kompanije "Oksi Rekit Benkiser" (Oxy Reckitt Benckiser) na sedam godina zatvora nakon što se od sredstva za dezinfekciju uređaja za povećanje vlažnosti vazduha otrovalo nekoliko desetina ljudi, a više stotina je dobilo trajna oštećenja pluća.

Svakog dana rizikujem život za platu od 18.000 dinara, ovaj posao je najgori na svetu

Okružni sud u Seulu presudio je da je Šin Hun-vu, direktor Oksija od 1991. do 2005. godine, kriv za ubistvo iz nehata i lažno reklamiranje da je smrtonosni proizvod bezbedan čak i za decu. Sedam godina je bila maksimalna predviđena kazna.

Sud je obrazložio da je katastrofa mogla biti sprečena da su Šin i ostali iz ispostave britanske firme za prodaju robe široke potrošnje pokušali da osiguraju bezbedno korišćenje hemikalija.

Bivši i aktuelni zvaničnici kompanije osuđeni su zbog prodaje otrovne hemikalije i reklamiranja da je bezbedna za upotrebu na zatvorske kazne od tri do pet godina.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Trovanje sredstvom za dezinfekciju ostavilo je traga na mnoge porodice u Južnoj Koreji, gde se mnoge trudnice i deca bore sa suvom zimskom sezonom.

Kako navodi agencija AP, današnja presuda predstavlja prekretnicu u kažnjavanju kompanija koje stavljaju profit ispred bezbednosti potrošača.

Fatalna sredstva za dezinfekciju počela su 2001. godine da se prodaju u Južnoj Koreji. Opasnost je otkrivena tek 2011. godine.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Vlasti su utvrdile da je misteriozna bolest pluća koja ubija decu i trudnice, povezana sa udisanjem sredstva za dezinfekciju, a u krvi obolelih su pronađeni sastojci tih sredstava.

Vlasti su zabranile prodaju otrovnih proizvoda i pozvali su žrtve da prijave slučajeve trovanja. Kompanija Oksi Rekit Benkiser prošle godine je uputila izvinjenje potrošačima i obećala je da će isplatiti odštetu.

(Telegraf.rs/Izvor: Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA