LEPE VESTI: Labudovi nisu zarobljeni u Dunavu, šetaju ili spavaju na ledu

- Ptice su slobodne. Labudovi su dobili hranu, šetaju ili spavaju na ledu. To je potpuno normalno ponašanje - piše na stranici Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

  • 0

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je saopštilo da labudovi na kejovima u Novom Sadu i u Zemunu nisu zarobljeni u ledu koji je okovao DunavOni su naveli i da su ekipe ovog i drugih udruženja na terenu.

Obustava plovidbe na Dunavu zbog leda (FOTO)

Kako se kaže, LABUDOVI ILI LABUDI: Evo rešenja dileme koja muči POLA SRBIJE? (FOTO)

- Ptice su slobodne. Labudovi su dobili hranu, šetaju ili spavaju na ledu. To je potpuno normalno ponašanje - piše na stranici Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, nakon što su mediji preneli vest o zarobljenim pticama u Zemunu i Novom Sadu.

Navedeno je i da su ekipe organizacije "Animal Rescue Serbia" bile na Zemunskom keju, odakle je stigla informacija da su labudovi slobodni.

Društvo je upozorilo i da su državne službe koje se bave zaštitom prirode i životne sredine, kao i veterinarske ustanove i korisnici lovišta nadležni da reaguju u slučaju ovakvih problema.

Ovo društvo je ranije danas apelovalo na građane i nadležne službe da pomognu divljim pticama tokom hladnog perioda koji će se u Srbiji zadžati još neko vreme.

Društvo je u apelu objasnilo da su ovako niske temperature opasne za male ptice pevačice poput vrabaca, zeba, strnadica, senica i drozdova koje teško dolaze do hrane i najizloženije su smrzavanju.

Objašnjava se i da građani mogu pomoći pticama tako što će ih nahraniti suncokretom, žitaricama, jabukama, a mogu im donositi i svežu nezaleđenu vodu za piće.

- Situacija je izuzetno ozbiljna i na vodama gde tokom zime boravi oko 350.000 pataka, gusaka, labudova, galebova, kormorana, gnjuraca, čaplji i drugih ptica koje uglavnom zavise od ishrane i boravka u vodi - piše u apelu društva.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Dodaje se i da su zaleđene vode prinudile ptice vodenih staništa da se koncentrišu uglavnom na rekama gde su izuzetno ugrožene nedostatkom hrane, uznemiravanjem i ubijanjem.

Navodi se i da se velike hladnoće smatraju elementarnim nepogodama, pa su pozvali nadležno Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine da hitno obustavi lov na sve divlje životinje.

Ovakav potez već je učinjen u Crnoj Gori, gde je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja privremeno zabranio lova na teritoriji cele Crne Gore, shodno Zakonu o divljači i lovstvu.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA