Kanada obustavlja rad na minus 26: U Srbiji je to i dalje nemoguće!

Poslodavac je dužan radnicima koji rade na otvorenom da obezbedi odgovarajuća odela, kape, obuću i rukavice od nepromočivog materijala, ali i prostorije za zagrevanje i tople napitke, radove na minusu nikako ne treba da izvodi samo jedan zaposleni, da bude sam

  • 17

Nijedan poslodavac u Srbiji nema zakonsku obavezu da na temperaturama koje su drastično ispod nule, kakve su trenutno u našoj zemlji, obustavi rad iako se on obavlja na otvorenom. Za razliku od Kanade, koja je jedina država koja je uvela propis o obustavi rada na temperaturama nižim od minus 26, poslodavci u Srbiji su samo dužni da u ledenim danima, kakvi su od prošle nedelje, reorganizuju rad i zaposlenima obezbede uniformu, skloništa za grejanje i tople napitke, objašnjavaju za Telegraf. rs u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

(BLOG UŽIVO) U toku masovne evakuacije u Srbiji, sneg veje bez prestanka, a evo kada će prestati (FOTO) (VIDEO)

OVO JE PRAVA ISTINA: Da li vas čeka kazna ako vas šef pozove posle radnog vremena, a vi se ne javite? (FOTO)

- Propisima o bezbednosti i zdravlja na radu nije propisano obustavljanje rada zbog obavljanja rada na otvorenom pri niskim temperaturama, ali su utvrđene mere koje je poslodavac dužan da primeni kako bi zaštitio život i zdravlje zaposlenih. Isto važi i za ostale zemlje. Kanada je jedina država koja je donela propis po kome se obustavlja rad na otvorenom pri temperaturama nižim od minus 26 stepeni Celzijusa - kažu za Telegraf.rs u Ministarstvu za rad.

Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, naime, kaže da je poslodavac dužan zaposlenima koji rade na otvorenom na niskim temperaturama da obezbedi sredstva i opremu za ličnu zaštitu koja se bira u zavisnosti od vremena, intenziteta i trajanja, kao i vrste posla koji se obavlja.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

- Da bi zaštitio radnike od hladnoće, poslodavac je dužan da im obezbedi odgovarajuća odela, kape, obuću i rukavice od nepromočivog materijala, ali i prostorije za zagrevanje i tople napitke. Neophodno je i da se organizuje rad tako da se on obavlja u najtoplijem delu dana i, ukoliko je to moguće, izvrši preraspodela radnog vremena. Na primer, poslodavac može da formira grupe od dvoje, troje zaposlenih za izvođenje radova na otvorenom, i osposobi ih kako da prepoznaju rizike usled obavljanja ovih poslova. Radove na otvorenom nikad ne treba da izvodi samo jedan zaposleni, da bude sam - objašnjavaju za naš portal u nadležnom ministarstvu, i dodaju da poslodavac može da angažuje i dodatnu radnu snagu za obavljanje hitnih poslova.

Foto: JKP Parking servis Beograd Foto: JKP Parking servis Beograd

Na pitanje koji su zaposleni najugroženiji na niskim temperaturama, u Ministarstvu za rad navode da su to radnici čiji posao zahteva da određeno vreme provedu napolje.

- To mogu da budu zaposleni koji otklanjanju kvarove na dalekovodima usled problema sa prenosom odnosno nestankom električne energije, oni koji otklanjaju kvarove na cevovodima, zaposleni u komunalnim službama koji obavljaju hitne poslove poput pucanja vodovodnih cevi zbog niskih temperatura... Među njima su i zaposleni u šumskim gazdinstvima angažovani na seči stabala i drugim poslovima, oni koji rade u ribarskim gazdinstvima...

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Samim tim što ne postoji zakonska obaveza obustave rada na niskim temperaturama, Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu ne propisuje ni kazne ukoliko se posao obavlja na "minus beskonačno", ali postoje kazne ako rad nije organizovan u skladu sa vremenom.

Foto-ilustracija: atxryan via Foter.com / CC BY-NC-SA Foto-ilustracija: atxryan via Foter.com / CC BY-NC-SA

- Kazne su predviđene ako poslodavac nije obezbedio odgovarajuća sredstva i opremu za ličnu zastituq na radu, odnosno ako nije primenio odgovarajuće mere - ističu u Ministarstvu za rad.

(Lj. R. / lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pero

    9. januar 2017 | 19:26

    Ja sam u Kanadi , i mogu vam reći da se radi na otvorenom čak i kad je -30 i više, a od poslodavca možete da dobijete samo otkaz ako nećete da izađete napolje, ni naj jeftinije rukavice ne kupuju.

  • Xxx

    9. januar 2017 | 19:30

    Kanada ima budjet a vi sta imate zato morate da sljakate

  • Srki

    9. januar 2017 | 18:54

    A gde je u Srbiji -26? Na Kopaoniku, Sjenici? Pa tamo se nista i ne radi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA