≫ 

TEHNOLOŠKO ČUDO za lečenje raka stiže u Srbiju!

Vreme lečenja onkoloških pacijenata ovim aparatom znatno je kraće nego kod klasičnog zračenja, pa su i štetni efekti značajno manji

  • 14

Sajber nož, aparat koji po celom organizmu razbija tumore koji se ne mogu operisati, mogao bi uskoro da se nađe u Kliničkom centru Srbije.

JUNACI DANA: Pogledajte akciju spasavanja trudnice iz sela pored Sjenice (VIDEO)

Kako je najavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ozbiljno se razmišlja o nabavci ovog tehnološkog čuda. Trenutno, pacijenti iz Srbije šalju se na tretman sajber nožem na kliniku u Turskoj.

- Nabavkom sajber noža i sa novim akceleratorima mogli bismo da zaokružimo priču za onkologiju i omogućimo našim pacijentima ono što je standard u visokom zdravstvu po svetskim merilima - rekao je Lončar za Blic.

Foto: Profimedia/ Sputnik Foto: Profimedia/ Sputnik

Ovaj aparat je veoma skup, a prema Lončarovim rečima, biće potrebna i posebna zgrada u kojoj bi bio smešten, kao i specijalno obučen kadar.

- To je robotički radiohirurški sistem koji neinvanzivno leči maligne i dobroćudne tumore. To se odnosi na tumore glave, mozga, vrata, kičme, pluća, jetre, prostate. Može se koristiti kod pacijenata svih uzrasta, nema nuspojava, bolova ni drugih tegoba - rekao je za Blic prof. dr Miloš Joković, direktor Klinike za neurohirurgiju Klinićkog centra Srbije.

Prednost ovog aparata je što se mogu tretirati i tumori koji se nalaze na delovima tela koji se pokreću tokom zračenja, kao što su pluća. Vreme lečenja onkoloških pacijenata ovim aparatom znatno je kraće nego kod klasičnog zračenja.

Foto: Profimedia/ Sputnik Foto: Profimedia/ Sputnik

- Kod standardnog tretmana doza zračenja se plasira kroz nekoliko nedelja, dok se kod sajber noža ta ista doza može plasirati u periodu od jednog do pet dana, u zavisnosti od vrste tumora, te su i štetni efekti značajno manji.

Terapija se može primeniti i kod pacijenata koji su primili opštu zračnu terapiju ili kod onih kod kojih postoji tumor nekog značajnog centra, kao što je očni živac.

Najteži pacijenti s tumorima i metastazama na mozgu godinama se upućuju na lečenje sajber nožem u bolnicu u Turskoj, a zahvate koji koštaju oko 7.000 evra finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje.

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ana

    10. januar 2017 | 09:21

    super sve lopove na poligraf oduzmite im imovinu i kupite puno ovakvih masina.

  • Zeljko

    10. januar 2017 | 08:45

    Sigurno je mnogo jeftiniji od onih 6 zastarelih migova.

  • Gane

    10. januar 2017 | 09:57

    Ovo sto je napisano ovde da se daje novac iz republickog fonda je cista laz i prevara ZASTO...Pa oni nedaju novac za tudju negu i pomoc a kamoli ce da se da novac za ovu skupu metodu lecenja, tako da dosta vise sa ispiranjem mozga ......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA