Ima nešto dobro i u minusu: Virus gripa umire na niskim temperaturama

Može se desiti da se obolevanje od gripa produži i traje do marta, a na to će uticati i polazak dece u školu polovinom februara, posle drugog raspusta - kaže epidemiolog Branislav Tiodorović

  • 3

Ledeni talas koji je pogodio Srbiju, ne odgovara ni gripu, pa su temperature ispod nule presekle porast obolevanja od ovog virusa. Već sa dolaskom četiri stepena u plusu, koje se očekuju od četvrtka,ponovo se može očekivati porast obolevanja, međutim, i on će biti brzo zaustavljen jer već sledeće nedelje stiže novi minus, objašnjava za Telegraf.rs profesor Branislav Tiodorović, epidemiolog.

GRIP ODNEO PRVE ŽRTVE U SRBIJI: Preminule četiri osobe u Vojvodini

Epidemija gripa ipak neće biti proglašena: Uprkos velikom broju obolelih, radi se o poznatom virusu

On za naš portal objašnjava, da gripu nikako ne odgovara temperatura ispod nule, dok se na temperaturama 0d četiri, pet stepena u plusu već razmnožava.

- Temperature od četiri, pet stepena se očekuju od četvrtka, petka, kada možemo očekivati i novi talas gripa. Međutim, već za sledeću nedelju se opet najavljuju niske temperature koje virusu ne odgovaraju, tako da u međuvremenu ne bi trebalo da se očekuju veće oscilacije u broju obolelih. Sve u svemu, dobro je što je naišao ledeni talas jer je presekao epidemiju, ali je i samo malo odložio -  objašnjava prof. Tiodorović.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Naš sagovornik smatra da se može desiti da se obolevanje od gripa produži i traje do marta, a na to će uticati i polazak dece u školu polovinom februara, posle drugog raspusta:

- Većih problema sa gripom mogu se očekivati krajem januara, početkom februara kada dani budu topliji a pogotovo kada deca krenu u školu sledećeg meseca. Sa sutrašnjim povratkom dece u školu, takođe, može doći do porasta ali manjeg, i to kod dece predškolskog i školskog uzrasta.

Tidorović objašnjava da najviše obolevaju deca uzrasta do 14 godina jer nisu imala susret sa virusom gripa A(H3N2), koji je trenutno najdominantniji u Srbiji.

-  Mali je, skoro nikakav procenat imunih na njega među decom. Najmanje obolevaju stariji, generacije od 1967. godine, zato što se on pojavljivao do sada više puta u epidemijama - kaže naš sagovornik.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", do sada je od gripa, čiji je intezitet visok, zvanično obolelo 96.734 osobe, štо je više u odnosu na isti period prošle godine. Umrlo je njih pet.

Prisutna su dva tipa virusa A (H3N2) i B virus.

Printskrin: Youtube/NiskaTelevizija Printskrin: Youtube/NiskaTelevizija

- Virus A (H3N2) nije mutiran, da jeste bilo bi mnogo više obolelih. Ako ima 100.000 zvanično obolelih, znači da je obolelo oko 300.000 jer se većina ne javi lekaru a odnos onih koji se ne jave i onih koji se jave je tri prema jedan. S obzirom na to da imamo 300.000 obolelih a sedam miliona stanovnika, znači da to nije nikakva epidemija - kaže Tiodorović i napominje da sada nema svrhe vakcinisati jer ljudi masovno obolevaju a za sticanje imuniteta je potrebno da prođe 21 dan od vakcinisanja.

(Lj. R. - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA