Ledolomac "Greben“ oslobađa Dunav: Kreće velika bitka protiv leda (VIDEO)

U naredna dva dana se očekuje formiranje dodatnih površina pod ledom i povećanje debljine leda

  • 3

Zbog talasa hladnog vremena i formiranja leda na vodotokovima, danas je održan sastanak ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislava Nedimovića i predstavnika nadležnih institucija, na kome je odlučeno da se ledolomac "Greben“ pokrene sa predpristaništa prevodnice "Đerdap 1“ uzvodno ka mestu Sokolovac, opština Golubac, na početnu poziciju za dejstvovanje, kako bi obezbedio kontinualni ledohod nizvodno ka akumulaciji Đerdap.

Da se smrzneš: Pogledajte akciju lomljenja leda kod Velikog ratnog ostrva (VIDEO)

Oni su naši heroji: Ušli su u zaleđeni Dunav i spasavali labuda (VIDEO)

Prema najavljenoj prognozi u naredna dva dana se očekuje formiranje dodatnih površina pod ledom i povećanje debljine leda, a u nastavku usled povoljnijih stabilnih vremenskih uslova neće doći do bitnije promene režima leda.

Tokom sastanka je razmotrena trenutna meteorološka i hidrološka situacija i prognoza za narednih 7 dana, kao i stanje na vodotokovima sa aspekta pokrivenosti ledom i aktivnosti Javnih vodoprivrednih preduzeća na odbrani od leda.

- Stanje na vodotokovima je sledeće: na Dunavu, od Bezdana do Zemuna je ploveći led (pokrivenosti 30-60 odsto), kod Pančeva i Velikog Gradišta je ledostaj (pokrivenost 100odsto), na Savi zbog niskog vodostaja priobalni i ploveći led (20 do 80 odsto),

Tisa i banatski vodotoci su 100 odstoledostaj, na Velikoj Moravi oko 60, a na Južnoj Moravi oko 40 odsto - . navodi se u saopštenju ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Redovna odbrana od leda je proglašena na Dunavu od Mađarske granice do Bačke Palanke, kod Golupca i Velikog Gradišta, u Beogradu kod Zemuna i Novog Beograda, na Savi od granice sa Hrvatskom do Hrtkovaca, na slivu Save (Topčiderska reka, Pariguz, Kolubara sa Tamnavom, Peštan).

Vanredna odbrana od leda je proglašena na Velikoj Moravi u zoni i nizvodno od Ljubičevskog mosta, kod Smedereva i u zoni Žabarskog mosta.

Današnjem stručno operativnom sastanku sa ministrom Nedimovićem prisustvovali su predstavnici Republičke direkcije za vode, Sektora za vanredne situacije, Javnih vodoprivrednih preduzeća “Srbijavode“ i „Vode Vojvodine“, Republičkog hidrometeorološkog zavoda, JP EPS Ogranak „Đerdap“ i Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mix

    10. januar 2017 | 17:51

    Sve ste uništili. Nekada je taj isti Greben lomio led i na - 30, ali je ostareo i jedini je naš ledolomac, tako da smo sada dospeli da nam je Dunav i na - 15 neplovan. Jadna majka Srbija.

  • Srbin - Svajcarac

    10. januar 2017 | 19:10

    Ahahaha,ovaj čamac vi nazivate Ledolomcem?ahahaha.ja sam radio na Fenica Ledolomcu u Danskoj i Nordica Ledolomac u Finskoj,oni su po 150000 tona teški,imaju platformu za helikopter i dva diesel motora po 50000 ks!lome led od 5 m debljine kao krckalica orah!e to su pravi LEDOLOMCI

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA