≫ 

Celog života postite sredom i petkom, a ne znate da je baš ove srede, 11. januara post STROGO ZABRANJEN!

Za vreme takozvanih "trapavih sedmica", Srpska pravoslavna crkva dozvoljava upotrebu svih vrsta hrane, čak i sredom i petkom

  • 16

Od najranijih dana sreda i petak smatraju se danima posvećinim postu i molitvi. Ovi se dani poste tokom cele godine, osim u periodima tzv. trapavih nedelja.

 

Srbija je puna divnih ljudi: Spasioci više od jednog kilometra nosili staricu (VIDEO)

 

Post sredom je određen u znak sećanja na Judinu izdaju Gospoda Hrista, dok petkom postimo jer je Gospod toga dana razapet na krstu. Nepoštovanje ovih posnih dana osuđuje se 69. kanonom sv. Apostola.

 

Sreda i petak se od davnina poste "na vodi" i bez upotrebe ulja. Kada u ove dane padne praznik sa crvenim slovom ili svetitelja čije je ime u kalendaru odštampano masnijom bojom, dozvoljena je samo upotreba ulja i vina.

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

Međutim, za vreme takozvanih trapavih sedmica, Srpska pravoslavna crkva dozvoljava upotrebu svih vrsta hrane, čak i sredom i petkom. Na taj način se izražava praznični karakter ovih perioda koji obavezno slede nakon velikih praznika.

 

Prva takva nedelja u godini je ona koja sledi posle Božića. Od 7. januara, pa sve do Bogojavljenja 19. januara, dozvoljena je upotreba svih namirnica. Izuzet je samo Krstovdan, kada se strogo posti.

 

Sledeća trapava nedelja je period koji traje od Vaskrsa do Tomine nedelje. Cela ova sedmica je prazničnog karaktera i u tom periodu strogo je zabranjen post.

 

Foto-ilustracija: Foter/ Leszek.Leszczynski

Foto-ilustracija: Foter/ Leszek.Leszczynski

 

Pored toga, u celom periodu Pedesetnice, odnosno, od Vaskrsa pa do Duhova, zabranjen je strogi post "na vodi". Ipak, sreda i petak se ne mrse već se u te dane u ishrani mogu koristiti vino i ulje, a u sredu Prepolovljenja i riba.

 

Sredom i petkom može se postiti na ulju i u slučaju telesne slabosti. Što se tiče duhovnog posta, sredom i petkom treba se više i usrdnije moliti.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nibrS

    11. januar 2017 | 07:54

    A ko to ne zna? Pa to je znala i moja nepismena baka...

  • Tea

    11. januar 2017 | 11:17

    Vuciceva SRB je na hlebu i vodi.

  • Isko

    11. januar 2017 | 09:52

    Od religije veću glupost čovek nije izmislio. Budi čovek i ponašaj se u skladu sa moralom. Sve ovo što nam govore da treba da činimo, sa bogom nema veze, jer je cilj samo manipulacija i teranje na poslušnost. Isus je rekao, ne idite u crkve od kamena i moju crkvu gradite u sebi. Religija kroz istoriju i evoluciju svesti ljudi, samo sklanja one inteligentnije pojedince, podržava vlast iz svoje lične koristi i pravi od ljudi hodajuće biološke robote.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA